Експерти: Трябват еднакви банкови регулации в Европа

Експерти: Трябват еднакви банкови регулации в Европа | StandartNews.com

Допълнителни гаранционни механизми може да стимулират кредитирането

Да се въведат единни стандарти за банките в Европа и да се унифицират изискванията в различните държави. Около това мнение се обединиха експерти по време на годишната конференция на "Euromoney" за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която се проведе миналата седмица във Виена.

Заради по-слаборазвитите капиталови пазари банките са основен източник за финансиране на фирмите в региона, смятат представители на банковата общност в ЦИЕ. Затова е важно кредитните институции да бъдат внимателни в поемането на рискове при кредитиране и препоръчват държавите да създадат допълнителни гаранционни механизми, ако искат кредитирането да се увеличи. Представители на няколко международни банкови групи с дейност в ЦИЕ обобщиха, че е нужна стабилност и предвидимост на регулаторната среда.

Ако регулациите в европейските страни са изградени навсякъде по обективни критерии, систематично и предвидимо, това ще помогне да бъдем по-полезни на местните и международните клиенти, каза Франческо Джордано, главен финансов директор на УниКредит Банк Аустриа. Той напомни, че за групата е било много важно успешното преминаване на стрес тестовете на ЕЦБ. Резултатите от тях бяха обявени в края на октомври 2014 г.

По отношение на единния банков надзор все още предстои да се разгледа въпросът с държавите извън еврозоната и начините, по които те ще прилагат европейските регулация в сектора, смята Пироска Наги, директор "Стратегия и политика" в Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя също потвърди, че унифициране на стандартите за банките в страните от ЦИЕ ще е полезно за региона. Местните регулации са повлияни от различната законова, данъчна, съдебна среда и в някои случаи има различия, които могат да бъдат подобрени, каза Наги.

По време на конференцията експертите изразиха надежда възможно най-голям брой държави да приемат надзорните рамки на Европейската централна банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай