Две дами искат ТБ "Виктория"

Оферти за покупка на банката подадоха БАКБ и „Инвестбанк"

Две дами искат ТБ "Виктория" | StandartNews.com

Две дами остават в надпреварата за покупка на Търговска банка "Виктория". Приключи третият етап от процедурата по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория" ЕАД и цялостната експозиция на едноличния й собственик - фалиралата Корпоративна търговска банка, съобщиха синдиците на КТБ.

В рамките на определения срок обвързващи оферти за покупка на ТБ „Виктория" подадоха „Българо-американска кредитна банка" АД на Цветелина Бориславова и „Инвестбанк" АД, чийто мажоритарен собственик е Петя Славова. Индикативна оферта за покупка на дъщерната на КТБ банка беше подадена и от компанията „Вабо Интернал" АД, свързана с бизнесмена Васил Божков, но тя не продължава в на надпреварата. На четвъртия етап от процедурата за продажба на ТБ „Виктория" трябва да бъде избран купувач, като последната дума за осъществяване на сделката е на Централната банка.

Това е втората процедура за продажба на ТБ "Виктория" като в началото интерес имаше и от четвърти кандидат - група инвеститори, действащи съгласувано - Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH. Но до финалната надпревара достигнаха само двете български банки.

"Инвестбанк" и БАКБ участваха и в първия опит за продажба на ТБ "Виктория". Kerbler същи прояви интерес към покупката й, но тогава беше в консорциум с ЗК "Лев Инс" АД. Общо осем кандидата проявиха интерес към банката при първия опит за продажбата й. Сред тях бяха консорциум Hanson Holdings Lux s.a.r.l. и Еврофинанс АД, Транзакт Юръп Холдингс ООД, Търговска Банка Д АД, "Българска Телекомуникационна Компания" ЕАД и Zaghloul Holdings - Egyptian Engineers Group. На финала за купувач беше избрана Търговска банка Д. Но БНБ не разреши сделката, тъй като не одобри идеята на кандидат-купувача банка „Виктория" да се развива самостоятелно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай