Дупката в КТБ 4 милиарда (ОБЗОР)

Дупката в КТБ 4 милиарда (ОБЗОР) | StandartNews.com

Одиторите проверяват банката за неверни отчети

София. Дупката в капитала на КТБ може да стигне до 4 милиарда лева. Страшната прогноза излиза от одита на банката, поставена на 20 юни под специален надзор от БНБ. Това разкриха за "Стандарт" запознати с документа, който ще бъде оповестен днес. Всички очаквания на финансовите експерти досега сочеха недостиг от около 1,2 до 2 млрд. лв. Но заедно с лошите кредити дупката набъбва до 4 милиарда.

Финансиране на свързани фирми и лица, близки до бившия мажоритарен собственик Цветан Василев, са разкрили още одиторите. Те проверяват и подозрения за отчети, които не отговарят на истината, но са внесени от КТБ в управление "Банков надзор".

ЕС поиска незабавен достъп до депозитите

Банковият регулатор на ЕС призова България да предостави незабавен достъп до гарантираните депозити на вложителите в КТБ. Европейският банков орган призова БНБ още от вторник, 21 октомври, да даде на вложителите в КТБ достъп до гарантираните влогове до 100 000 евро.

В изпратеното писмо се посочва, че наложените досега ограничения са в разрез с европейските правила. Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) официално е информирал Българската народна банка (БНБ) и Фонда за гарантиране на влоговете, че те са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на Директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите).

Европейският банков орган е поискал БНБ да гарантира на вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" достъп до гарантираните влогове, защитени по силата на Директивата на ЕС. БНБ трябва напълно до премахне ограниченията пред достъпа до депозитите, произлезли от надзорните й действия в КТБ и ТБ "Виктория", или веднага да задейства механизма за изплащане на дължимите депозити от фонда за гарантиране на влоговете. Европейската надзорна институция допълва, че ако БНБ не успее да вземе една от посочените две необходими мерки, то тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати заявените претенции за изплащане на влоговете. Европейският банков орган вече започна разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България, за да провери дали мерките, взети от БНБ по отношение на КТБ, представляват евентуално нарушаване на изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите. Според нея, притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите.

Гарантираните депозити в КТБ на стойност 3,6 млрд. лв. Като според БНБ, решение за бъдещето на банката трябва да бъде взето до 20 ноември.

Наскоро финансовият министър Румен Порожанов заяви, че се подготвят законодателни промени по отношение на депозитите, които да синхронизират правилата с тези в ЕС, и обяви, че вложителите ще имат достъп до парите си през ноември, след като се реши дали да бъде спасена банката или се пристъпи към фалита й.

Оманският фонд и ЕПИК не искат Цв. Василев

Генералният Държавен резервен фонд на Оман е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка, но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев. Това става ясно от писмо, изпратено до премиера Георги Близнашки, до министъра на финансите Румен Порожанов и до Българската народна банка.

От Фонда предлагат среща с екип от БНБ още през тази седмица, като в консорциума за спасяването на КТБ ще участват и ЕПИК, както и нов партньор - "Джемкорп Капитал ЛЛП" с управляващ партньор Атанас Бостанджиев - бивш шеф на инвестиционното звено на най-голямата руска инвестиционна банка ВТБ, се казва в писмото, публикувано от агенция "ПИК".

От Оманския фонд посочват още, че биха искали да поканят на евентуалните разговори и други потенциални инвеститори, за да може процесът да бъде оптимизиран и да бъде спестено време. Конкретни предложения с обвързващи ангажименти ще бъдат представени след постигнато споразумение по виталните параметри, пишат още от Фонда и посочват, че БНБ все още не е отговорила на въпросите им какъв е размерът на необходимия капитал и какъв вид помощ би осигурило правителството по отношение на вложенията и рестрикциите за теглене на средства. "Бихме искали също така да подчертаем, че незабавно трябва да се вземат мерки, за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим в контекста на прекалено дългия период, през който движението на капитали в банката бе подложено на жестоки рестрикции", казват още от Оманския фонд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай