"Дейли Експрес": ЕК иска бърза смяна на лева с евро

"Дейли Експрес": ЕК иска бърза смяна на лева с евро | StandartNews.com

До 3 години няма да има нови членки в еврозоната, контрира Домбровскис

Еврокомисията планира въвеждането на евро за всички страни членки на ЕС, включително и за България, пише британският вестник "Дейли експрес".

Двигател на идеята бил лично нейният председател Жан-Клод Юнкер, а реализирането й се ускорявало заради излизането на Великобритания от ЕС. Твърди се, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер иска всяка държава членка да въведе еврото, след като на 23 юни гражданите на Великобритания гласуваха за Брекзит, пише изданието. Според вестника Юнкер настоява за "задълбочаване на европейската интеграция", като 8-те държави, ползващи национални валути, да ги заменят с евро.

Освен България въпросните държави са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция. На свой ред германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщи, позовавайки се на свои източници в Брюксел, че Еврокомисията иска да "ускори доизграждането на монетарния съюз": "Европейската комисия иска да сложи край на положението "ЕС с много валути", пише изданието".

Същият вестник твърди, че главният привърженик на идеята e самият Юнкер, който иска "по-силно свързване на Европейския монетарен съюз". България и сега изпълнява формалните изисквания за въвеждане на еврото - ниски лихви, инфлация, дълг и бюджетен дефицит.

Но досега Брюксел не беше склонен да започнат конкретни преговори за приемането ни в еврозоната. Противоположно мнение на написаното от "Дейли експрес" обаче вчера изказа зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. "Европейската комисия не очаква нови държави да се присъединят към еврозоната в следващите три години", заяви Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

"Няма да има разширяване на еврозоната през следващите най-малко три години", каза отговарящият за еврото Домбровскис в отговор на въпрос дали Брекзит може да доведе до разширяване на зоната с единна валута. В същото време той подчерта, че ЕК е готова да си сътрудничи с централните банки, за да предотврати сътресения на пазара, които могат да последват напускането на Великобритания в следващите седмици и месеци.

"След британския референдум Европейската комисия, Европейската централна банка и всички съответни органи ще продължат да работят в тясно сътрудничество, за да се гарантира подходящ отговор на каквато и да е турбуленция, която може да възникне на пазара", заяви Домбровскис в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай