21:50 ч.

25.04.16

1 мин.

2241

1

0

Депозитите на хората намаляват

от Стандарт |

Депозитите на хората намаляват

Депозитите на домакинствата през март 2016 г. намаляват за първи път след банковата паника през юни 2014 г. заради затварянето на КТБ. През миналия месец вложенията на домакинствата падат с 82 млн. лв. до 42,82 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Спадът не е голям, но е първият от юни 2014 г. насам, когато банковата система напуснаха над 1 млрд. лв., като от тях 478 млн. лв. бяха изтеглени от домакинствата. Намалението на депозитите сега означава, че хората търсят по-доходоносни инвестиции като покупката на имоти или спестяване във взаимни и пенсионни фондове. Или път са започнали да харчат вместо да спестяват.


През март и влоговете на бизнеса намаляват - с 231 млн. до 17,434 млрд. лв. Това обаче се е случвало и по-рано - през януари например спестяванията на бизнеса паднаха с 649 млн. лв. През март намаляват и влоговете на финансовите предприятия - с 284 млн. до 2,996 млрд. лв. Така общата сума на влоговете само за месец пада с 598 млн. до 63,249 млрд. лв. През март общият размер на кредитите нараства с 91 млн. лв. Това се дължи на ръст на заемите за домакинствата с 81 млн. лв. Кредитите за бизнеса се свиват с 12 млн. лв.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:02 · 26.04.2016
Тъпа, прозрачна, платена реклама....както между впрочем и цялата лъжа за така нахално наричаните "депозити". И на децата вече им е ясно, че на този "банков" жаргон депозит се нарича всяка сметка в банка, дори и сметките по които държавата задължително превежда социални помощи и пенсии. Евтини номера преди голямото великденско харчене....Хайдеее народе-пълни гушите на веригите хипермаркети....купувай шоколадови зайци и италиански панетоне с изтичащ срок на годност!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент