ДДС и за онлайн покупки от Китай - Финанси - Стандарт Нюз


21:25 ч.

05.12.17

2 мин.

0

0

0

ДДС и за онлайн покупки от Китай

от редактор |

ДДС и за онлайн покупки от Китай

Европейските граждани, които купуват стоки от електронни магазини от Китай или САЩ, ще плащат ДДС и при цени на стоката под 22 долара. Съветът на Европейския съюз вчера одобри нови правила, които целят да затегнат правилата при онлайн търговия. В момента ДДС и мита за малки покупки от страни извън ЕС не се дължат и често вратичката се ползва и при поръчка през интернет на по-скъпи вещи.


Новите правила разширяват съществуващия в ЕС портал (обслужване на едно гише) за регистрация по ДДС при продажби от разстояние. Те създават и нов портал за продажби от разстояние от трети страни, когато стойността им е под 150 долара. Това ще намали разходите за спазваме на изискванията по ДДС за сделки между търговци и потребители, казват от Съвета.


Дължимите суми по ДДС ще бъдат плащани в страната членка, откъдето е потребителят, което гарантира по-справедливо разпределяне на данъчните приходи сред страните членки. Освен това новите правила правят онлайн платформите отговорни за събирането на ДДС при продажбите на разстояние, които те улесняват. Измамите с ДДС от онлайн продажби в ЕС се оценяват на 5 млрд. евро годишно, а целта на новите мерки е да намалят рязко тази сума.
Обслужването на едно гише ще помогне онлайн търговците, които трябва да се регистрират по ДДС във всяка страна членка, в която продават стоки. Подобни изисквания струват на фирмите около 8000 евро за всяка страна членка на ЕС, в която продават. Предложенията ще позволят административното бреме за бизнеса да се свие с 95%. Обслужването на едно гише ще спести общо около 2,3 млрд. евро за компаниите, сочат изчисления, и ще увеличи приходите от ДДС със 7 млрд. евро за страните членки.


По отношение на стартъпите и малките и средни предприятия новите правила въвеждат някои улеснения. При годишни трансгранични онлайн продажби под 10 хил. евро фирмите ще продължат да прилагат ДДС правилата на собствените си страни. До края на 2020 г. страните от ЕС ще трябва да въведат правилата на директивата в националните си законодателства.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент