Дават евтини заеми на кметове

Дават евтини заеми на кметове | StandartNews.com

Безлихвени заеми ще получават закъсалите общини от централния бюджет, ако представят оздравителен план и го съгласуват с министъра на финансите. Това гласят промените в Закона за публичните финанси, които депутатите приеха на второ четене. До 3 години ще може да продължава оздравителният процес, като финансовият министър може да го удължи с една допълнителна година или да се отпуснат нови средства при мотивирано искане от страна на кмета.

Причината финансовото ведомство да внесе законопроекта е, че общините дължат общо над 210 милиона лева. Като в затруднено положение се намират повече от половината общини, а в много случаи забавените плащания са в близо 90% от бюджета на съответната община.

С промените се въвеждат и 6 критерия, които ще показват дали дадена община е в затруднено финансово положение. Сред тях са неспазване на фискалните правила по закон, наличие на задължения в размер на над 15% от средногодишния размер на отчетените разходи в последните 4 г., поети финансови ангажименти в размер на над 50% от отчетените разходи за същия период, отрицателно бюджетно салдо за всяка от предишните 3 г., ръст на просрочените задължения с 5% в сравнение с предходната година, събираемост на приходите от местни данъци и такси под средното за страната.

В последната хипотеза са близо половината от общините, показват разчети на МФ. За да може дадена община да получи бюджетен заем, тя трябва да отговаря на поне три от критериите, пише в законопроекта. Решение дали да се отпуснат пари за дадена община ще се взима от министъра на финансите. Кметовете пък до 10 март ще трябва да правят анализ дали отговарят на критериите за предходната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай