Данъчна секира прати Роналдо в "Ювентус"

Данъчна секира прати Роналдо в "Ювентус" | StandartNews.com

В Испания той беше осъден да плати 18,8 млн. евро за укрити налози, а в Италия ще се ползва със специален статут и облекчения

"Заобиколен съм от умни хора, които движат делата ми, на които плащам да вършат нещата правилно, защото аз не съм умен. В училище изкарах само до шести клас. Единственото, от което разбирам, е да играя футбол".
Тези думи на Кристиано Роналдо може би обясняват защо един от двамата най-велики футболисти на ХXI век (заедно с Меси), се е превърнал в машина за пари. С феноменалните му умения на терена са наясно всички, но малцина подозират колко добре работи и финансовата империя на 33-годишния португалец.
За миналата година приходите на футболиста са 108 милиона евро, като той е на десето място в класацията на "Форбс". От спортистите повече от него са заработили само вечният му съперник за "Златната топка" Лионел Меси и непобедимият боксьор Флойд Мейуедър.
47 млн. долара от приходите на Роналдо са от спонсорски договори, като най-големите му партньори са Nike, Tag Heuer , Herbalife, Castrol, Samsung и KFC.
Наскоро Кристиано откри тематичен футболен хотел в Мадейра, като такива ще има в поне още 4 европейски града в съдружие с международната хотелска верига Pestana.
От всички рекламни договори най-ценен за голмайстора е доживотният контракт с Nike, според който до своята 73-та годишнина ще заработи 1 млрд. долара. Сега годишно компанията за спортна екипировка

"снася" по 19 млн. долара на супер звездата

Фирмите знаят, че всеки вложен долар или евро в
нападателя си струват, защото не само не спира да печели трофеи на терена, но е и идол в социалните мрежи. Той има 122 млн. фена във Facebook, 135 млн. последователи в Instagram и още 73 млн. в Twitter, с което заема челно място сред спортистите. Освен с финтовете и головете си Роналдо печели много симпатии и с своите благотворителни жестове. През 2016-та, една от най-силните години на португалеца, той направи 12 дарения.
Първо хариза на социално слаби целия бонус от 600 000 евро, получен за триумфа на "Реал" в Шампионска лига. После даде на фонд за борба против рака при децата 275 000 евро, спечелени за европейската титла на Португалия.
Макар да е шампион и по благотворителност Роналдо цени всяка заработено евро. Затова и
мнозина сочат като най-вероятната причина
звездата да напусне "Реал" и подпише договор с "Ювентус" е разликата в данъчното облагане в Испания и Италия. Както и в специалното отношение към него от страна на данъчните служби. В Испания, където Кристиано 9 години беше част от "белия балет", той беше осъден за
за умишлено укриване на данъци в размер на 14,7 млн. евро. Според сключеното извънсъдебно споразумение той трябва да плати глоба от над 18,8 млн. евро, част от която вече постъпи в испанската хазна..
"Високото облагане с данъци в Испания стои зад трансфера на Кристиано Роналдо в "Ювентус", категоричен беше през уикенда президентът на испанската футболна лига Хавиер Тебас пред "Марка". Според него

желанието на играча е да печели повече пари, какъвто шанс ще има в Италия

В кралството данъците са в размер на 52% от приходите, докато на Апенините процентът е по-нисък – 46.29. Освен това като играч на "Ювентус" португалецът ще се възползва от нов закон, който е приет наскоро в Италия. Той позволява някои облекчения за лица, които се местят в страната, твърди "Гадзета дело Спорт".
Роналдо премина в "Ювентус" за 117 милиона евро, а годишната му заплата в Торино ще бъде 30 млн. евро. Още толкова клубът ще плаща за данъци. В "Старата госпожа" обаче явно добре са си направили сметката. Трансферът на Роналдо не само рязко вдигна акциите на "Ювентус"
и увеличи последователите на тима в социалните мрежи, но само за първите 24 часа след новината за трансфера му бяха продадени общо 500 000 броя фланелки на "бианконерите" с №7 и името на Роналдо.
Как обаче супер звездата харчи спечелените милиони, разказва profit.bg.
Роналдо притежава колекция от луксозни автомобили, сред които Lamborghini Aventador, Maserati, Bentley, Porsche и Mercedes.
Преди около осем години, докато се състезаваше за "Манчестър Юнайтед", гормайсторът катастрофира със своето Ferrari, което бе купил за 320 000 долара.
В Мадрид той живееше в имение в покрайнините на града. Според брокери, то може да бъде оценено на 7.1 млн. долара. В Торино пък се предполага, че ще живее в къща, която се отдава под наем за 40 000 евро на ден. През 2015 г. Роналдо си купи и апартамент в Trump Tower, разположена в Ню Йорк като плати 18.5 млн. долара. Известният и като доста суетен и докачлив на тема слава португалец е платил и 29 000 долара за своя восъчна фигура. Вече вървят облози дали още преди края на кариерата му в неговия роден град Фуншал на остров Мадейра няма да се появи и внушителна статуя на великолепната седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай