Чуждите инвестиции се насочват в промишлеността и енергетиката

Чуждите инвестиции се насочват в промишлеността и енергетиката | StandartNews.com

През второто тримесечие на 2014-а г. в реално изражение износът на български стоки и услуги вече е над пика си от преди 6 г. Износът на суровини обаче достига 40% от общия износ на стоки и през 2014-а този дял почти не се е променил в сравнение с началото на 21 век.

В последно време се наблюдава свиване на чуждите инвестиции в България. От 22,7% от БВП за периода 2005-2008 г. те намаляват до 3,3% или 1, 2 млрд. евро за 2010-2013 г. Това каза на конференцията на списание "Форбс" в Букурещ Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. "Това обаче може да има и положителен аспект. Сега има значение не толкова количеството, колкото възможностите за ноу-хау, модерни технологии и модерни управленски практики", добави Хампарцумян.

В последните години от 2010 г. насам чуждите вложения са разпределени по-равномерно - почти по равно (33-34% са за промишлеността и енергетиката). Строителният сектор отчита спад от 4% за периода.

Реалните доходи от лихви отново отбелязват ръст в сравнение с 2008 г. За 2013-2014 г. те са около 2,5% и продължават да нарастват. Средните равнища на лихвите по ипотечните кредити със срок над 5 г. в България са 7,8% за кредитите в лева, а потребителските - 10, 5%, сочи анализът на Уникредит. Средните лихви по депозитите са 3,3 и 3, 4% съответно в евро и лева. Лихвите по корпоративните левови кредити са 7,8% годишно, а в евро- 7,1%.

"Възстановяване на икономиката се очаква да стане главно чрез солидно нарастване на износа като се набляга на стоки, които имат висока добавена стойност, а не на суровини и материали. Това освен всичко друго не създава и работни места. Икономическата среда в България в момента е сложна и не предлага достатъчно капитал на бизнеса", призна Хампарцумян. Банките трябва да управляват риска по-добре от всякога. Чуждите кредитни институции обаче, които контролират силните местни банки, имат сериозни намерения, те са тук, за да останат, категоричен е шефът на Булбанк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай