ЧСИ: Кабинетът блокира събирането на дълговете

ЧСИ: Кабинетът блокира събирането на дълговете | StandartNews.com

В деня, в който правителството подаде оставка, Министерският съвет прие лобистка промяна, с която блокира събираемостта на дълговете. Това се казва в официална позиция на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ). Грижата за масовия длъжник е само на думи, промените работят в полза на монополни и корпоративни интереси, посочват от КЧСИ.

С гласуваните изменения в Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители отпада пропорционалната такса върху сумата, която длъжникът погаси в 14-дневния срок за доброволно изпълнение. "Повече от ясно е, че обикновените граждани нямат средства, за да погасяват дълговете си. Числата от нашата практика са красноречиви - от началото на кризата физическите лица, които плащат задълженията си в т.нар. срок за доброволно изпълнeние, са приблизително 0,1%. От поправката спечелиха не затруднените финансово лица, а онези структури, които умишлено не плащат дълговете си, докато не бъдат осъдени", коментира председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Валентина Иванова.

С промяната се стимулират некоректните длъжници, нарушават се правата на кредиторите, но с нищо не се облекчава обикновеният длъжник, посочват от КЧСИ. Камарата алармира, че промяната ще се отрази негативно на икономическата и финансовата ситуация в страната, ще се отрази и на приходите в бюджета. Проблемът идва от там, че ЧСИ ще спрат да налагат запори и възбрани в срока за доброволно изпълнение, което ще улесни длъжниците да прехвърлят своята собственост и така кредиторите ще останат неудовлетворени, посочват от камарата. Сега за налагането на запор върху сметките на длъжника във всички банки той дължи 540 лв., а с електронен запор таксата ще падне до 18 лв. Правителството обаче не въведе електронните запори, а направи голяма крачка назад, заявяват от КЧСИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай