Чобанов: Атаката срещу КТБ е дошла отвътре

Чобанов: Атаката срещу КТБ е дошла отвътре | StandartNews.com

Ако е имало атака срещу Корпоративна търговска банка, тя е била отвътре в самата банка заради начина на управление. Това заяви депутатът от ДПС и бивш финансов министър в кабинета „Орешарски" Петър Чобанов в ефира на бТВ.

„Банката е финансирана по нестабилен модел – фирмите не са могли да си плащат и лихвите. Има кредити, предоговаряни по 25 пъти", подчерта Петър Чобанов.

Бившият финансов министър отхвърли и твърденията на премиера Бойко Борисов, който обяви, че Чобанов заедно с бившия министър-председател Пламен Орешарски носят вина за кризата в КТБ. „Борисов каза, че Орешарски и Чобанов са спали. Чобанов не спеше, но тогава нещата се развиха много бързо. Седмица, след като КТБ беше поставена под специален надзор, имаше атака срещу друга банка и цялата система се клатеше", обясни настоящият депутат.

„За фалита на банката трявба да се търси вина в тези, които я управляваха, оттам нататък какво е правил „Банков надзор" на БНБ и могъл ли е да предотврати фалита", заяви Петър Чобанов.

„Премиерът казва – те изтеглиха държавните пари. Тази сага с държавните пари се завъртя много по-отдавна. Още Симеон Дянков даде препоръки за изтеглянето на парите на държавните предприятия, които са само в една банка, след което служебният кабинет въведе правилото не повече от 20% от парите им да се държат в една банка. Около 600 млн. лв. бяха изтеглени за около година от 2013 г. и 2014 г.", обясни още Чобанов, отхвърляйки друга теза на Борисов, че фалитът на КТБ е предизвикан от изтеглянето на държавните финансови активи от банката.

„Заради създалото се напрежение се предизвика изтегляне на депозитите. Тогава ръководството на банката поиска да бъде поставена под специален надзор – има писмо от ръководството на КТБ до ръководството на БНБ. Надзорът на БНБ е този, който трябва да предприеме мерки", подчерта още Чобанов.

Той обясни, че в създалата се тогава ситуация, при която Първа инвестиционна банка беше оздравена, а КТБ – не, не е приложен двоен стандарт. „Тогава в неделя следобед беше договорена помощ. ЕК в разрешението си за ликвидна подкрепа за цялата банкова система изрично посочва, че ликвидно се подпомага само стабилна и здрава банка, която няма капиталов недостиг. Тогава вече имаше сериозни сигнали, че в КТБ има сериозни пробойни", подчерта още Петър Чобанов.

Депутатът от ДПС подкрепи настояването на лидера на партията Лютви Местан, който във вторник призова Цветан Василев да разкаже всичко, което твърди, че знае, вместо да крие информация като застраховка за живота си.

„Г-н Василев може да каже каквото намери за добре, той така или иначе е страна. Хубаво е да се изпълни това, което господин Местан препоръча – това да бъде предадено на прокуратурата, а не десетилетия да си говорим за мръсните тайни на властта", посочи Чобанов.

Самият той също обеща да не спестява нищо. „Ще обясня пред комисията „КТБ" всичко, което ме питат", посочи той. Заедно с Йордан Цонев, бивш председател на Бюджетната комисия в парламента по време на събитията с КТБ, Чобанов е член на анкетната комисия, която проучва обстоятелствата около фалита на банката.

„В комисията КТБ се изслушват различни институции и е нормално да участваме с г-н Цонев, аз не налагам мнението си. Не е имало как да знам за КТБ, защото не съм овластен и не аз изпращам хората да проверяват", коментира още бившият финансов министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай