БТПП: Средната заплата ще надхвърли 1000 лв.

БТПП: Средната заплата  ще надхвърли 1000 лв.  | StandartNews.com

Брутният вътрешен продукт ще се увеличи с 3% през тази години, а средната работна заплата ще надхвърли 1000 лв. Това прогнозира председателят на БТПП Цветан Симеонов пред БТА. Отчетената от НСИ средна брутна заплата за второто тримесечие на годината е 946 лв.

"Очакваме балансът от положителните и отрицателните фактори, влияещи върху българския бизнес, да бъде с положителен знак", каза Симеонов. Той припомни, че България не е допуснала увеличение на данъчните ставки, а средата за инвестиции се е запазила благоприятна.

От БТПП са доволни, че държавата е насочена към стабилизиране на обстановката и това в дългосрочен план ще има положителен ефект. Движещите сектори на икономиката остават високите технологии, аутсорсингът, производството на автомобилни и машинни части, фармацията и козметиката. Административната тежест, достъпът до финансиране и честата смяна на законодателството продължават да бъдат пречка за бизнеса, заяви Симеонов. Излизането на Великобритания от ЕС не притеснява българските фирми е показало изследване на БТПП. Симеонов коментира и добрите резултати от стрес тестовете на българските банки. Очакванията са да се намалят лихвите по кредитите, а очакваното от догодина намаляване на някои банкови такси ще стимулира икономиката, смята Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай