Бойко представи Радев на Световната банка (ОБЗОР)

Бойко представи Радев на Световната банка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Кандидатът на ГЕРБ е подходящ, но трябва подкрепа, заяви сегашният шеф на БНБ

Горанов чака от Искров обещаната оставка

Премиерът Бойко Борисов представи на Световната банка и Международния валутен фонд фаворита на мнозинството за шеф на БНБ - Димитър Радев.

Днес министър-председателят и финансист номер 1 Владислав Горанов се срещнаха с шефове от двете институции. Борисов увери вицепрезидента на Световната банка за Европа и Азия Лаура Тък и нейния директор Мамта Мурти, че кабинетът и управляващото мнозинство полагат максимални усилия новият управител на БНБ да бъде подкрепен от всички политически сили. В разговорите участва и директорът на МВФ за Европа Пол Томпсън. Финансистите са у нас заради редовната среща на групата страни в МВФ и Световната банка, на която България е домакин.

"Ръководителят на БНБ се избира за шест години и е важно изборът да е правилен, а не бърз", заяви Горанов. Той допълни, че Димитър Радев ще събере достатъчно политическа подкрепа. "Не смятам, че има по-подходящ за поста", каза финансист номер 1. "За съжаление скамейката на подходящи за централни банкери не е дълга, през месеците от последната година са водени разговори с десетки хора и ние сме застанали зад най-подходящия", коментира още той. Горанов заяви, че Иван Искров скоро ще има възможност да покаже дали ще реализира готовността си да подаде оставка. "Това ще стане само при условие, че има достатъчна парламентарна подкрепа за нова кандидатура за управител на Централната банка", каза в отговор шефът на БНБ, който също присъства на форума. Според него ГЕРБ е номинирала достатъчно подходящ кандидат за управител - човек с огромен опит във финансите.

Пред шефовете на МВФ и СБ премиерът Бойко Борисов очерта усилията на българското правителство за гарантиране на финансовата стабилност на държавата. "Работим за гарантиране на политическа стабилност в България и подобряване на международната репутация на страната", подчерта той. "В първите 6 месеца от нашето управление концентрирахме усилията си върху решаване на неотложни проблеми, но сега вече гледаме в по-далечна перспектива", допълни още Борисов. Премиерът подчерта и важността на постигнатия консенсус за реформата на пенсионната система, където беше намерен добрият баланс между позициите на държавата, работодателите и синдикатите, както и старта на реформите в страната. От своя страна, вицепрезидентът на Световната банка Лаура Тък заяви, че високо оценява и подкрепя усилията на българското правителство за осъществяване на реформи в ключови сектори. "Тук сме, за да подкрепим Вашата програма", каза Тък. "Готови сме да Ви подпомогнем в подобряването на междуинституционалните отношения и повишаването на ефективността на публичните разходи", допълни още вицепрезидентът на СБ. И посочи, че правителството и Световната банка имат добро партньорство по програмата за саниране и енергийна ефективност на многофамилните сгради. "Световната банка е готова да подкрепи усилията Ви за реформи. Надяваме се да се възползвате по най-добрия начин от нашата подкрепа", заключи Лаура Тък.

Няма риск от гръцката криза за нас

Няма рискове за звената на гръцки банки в България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов във връзка с евентуални рискове с български банки предвид финансовата криза в южната ни съседка. "Това, което коментира МВФ, е свързано с гръцката държава, а не с гръцките банки, не е здравословно да се правят спекулации в тази посока", каза той. По думите му страната ни има достатъчно натрупан опит за справяне с проблеми в банковата система. "Много сме далече от сценарий в тази посока", отбеляза финансовият министър.

Държавата събра 2 млрд. повече
Бойко Борисов, премиер

Създадохме специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и Митници, МВР и прокуратурата. Резултатът от тези целенасочени усилия е излишък в бюджета към края на май в размер от близо 1,2 милиарда лева. Спрямо същия период на миналата година сме събрали над 2 млрд. лева повече. От изключителна важност са реформите в съдебната система, здравеопазването и образованието. Реформираме и специалните служби, които през последните 25 години работиха без устройствени закони. Имаме много добри екипи, работещи по усвояването на еврофондовете, което ни позволява да постигаме изключително сериозен напредък в изграждането на стратегическата инфраструктура на България - всеки месец откриваме магистрали, пречиствателни станции, метро, които са в пъти по-евтини от средните цени за Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай