Бобева: Опасност от загуба на европари при забавяне на връзката с Гърция

Бобева: Опасност от загуба на европари при забавяне на връзката с Гърция  | StandartNews.com

Кърджали. Започна спешна визита на вицепремиера в оставка Даниела Бобева в област Кърджали за трасето на газовата връзка България-Гърция. Тя провежда срещи с кметовете и представители на местните парламенти на трите родопски общини - Кирково, Момчилград и Кърджали, през чиято територия ще минава тръбата.

На първата среща в Кърджали присъстваха кметът Хасан Азис, контактна група от общински съветници, представители МРРБ, проектанти и експерти от Български енергиен холдинг. Според Бобева всяко забавяне на проекта може да доведе до загуба на парите от ЕС. Тя коментира, че общинските съвети трябва да вземат спешно решение относно ПУП на трасето, по което ще се изгради газовата връзка.

Кметът на Кърджали Хасан Азис изрази подкрепата за реализирането на проекта и постави въпроса с обезщетенията на собствениците на земи, попадащи по трасето на газопровода, в това число и на земите от общинския поземлен фонд. Експертите поясниха, че независимо от формата на собственост на земята, тя ще бъде обезщетена по един и същи начин за всички. „Това ще се случи на един по-късен етап, когато се сформира оценителна комисия, но не по рано от одобрението на подробните устройствени планове", поясниха специалисти.

„На този етап никой не може да се ангажира с конкретна цена, газопроводът преминава през 9 общини и всички те трябва да дадат своето одобрение чрез решения на общинските съвети. Финансовите компенсации се извършат на два етапа. На първия етап те касаят сервитутното право, а на втория – самото изграждане на тръбата. Ще има равно третиране за всички", заяви Даниела Бобева. Тя подчерта, че процедурното забавяне означава загуба на 45 милиона евро, което ще оскъпи целия стратегически проект. Експертът в МРР Огнян Николов увери, че пътните отсечки, пресечени от тръбата ще бъдат възстановени, защото част от контрола е в ръцете на общините.

Вицепремиерът в оставка Даниела Бобева се ангажира, че в понеделник следващата седмица ще бъдат изпратени писмени отговори на всички поставени въпроси от представителите на местната власт. След Кърджали тя отпътува за Момчилград и Кирково, където ще разговаря с кметовете Акиф Акиф и Сали Рамадан и представители на местните парламенти по темата за газовата връзка България-Гърция. По късно Бобева ще се включи и в работата на заседанието на УС на НСОРБ, чийто домакин е Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай