БНБ ще обжалва за фалита на КТБ

БНБ ще обжалва за фалита на КТБ | StandartNews.com

БНБ ще обжалва за датата за начало на фалита на КТБ. Това стана ясно от официална позиция на банката, публикувано на нейния сайт. "Във връзка с отправени запитвания Ви информираме, че БНБ ще обжалва в законовия 7-дневен срок решението на Софийския градски съд от 22 април 2015 г., с което съдът обяви Корпоративна търговска банка АД в несъстоятелност, в частта, в която съдът е определил за начална дата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г. – датата на вземане на решение от УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ", пише в съобщението.

За начална дата на неплатежоспособност следва да бъде определена датата 30 септември 2014 г., смятат от БНБ. И уточняват, че именно тогава КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети.

"Както е известно, когато собственият капитал на банка е отрицателна величина, Управителният съвет на БНБ задължително отнема лиценза й, което е направил със своето решение от 6 ноември 2014 г. на база отчетите на банката към 30 септември 2014 г.", посочват още от банката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай