БНБ не разреши на "Доверие" да купи "Токуда банк""

БНБ не разреши на "Доверие" да купи "Токуда банк"" | StandartNews.com

"Индустриален холдинг - Доверие" заяви намерението си да купи трезора още през април

БНБ отказа на "Индустриален холдинг - Доверие" да придобие 99,53% от капитала на Токуда банк. Заповедта за отказа е на подуправителя на управление "Банково" Нина Стоянова. Като основание от БНБ цитират Закона за кредитните институции, а посочените членове, на които се опира отказът, се отнасят за преценката за "финансовата стабилност на заявителя с оглед и на конкретната специфика на дейността, която банката извършва". От съобщението на Централната банка става ясно, че решението й може да се обжалва пред Върховния административен съд, който се произнася в срок от един месец.
"Индустриален холдинг - Доверие", който е част от "Доверие обединен холдинг", заяви пред БНБ намеренията си за покупката на Токуда банк в началото на април 2015 г. Месец преди това общото събрание на компанията взе решение за увеличаване на капитала с близо 40 млн. лв., вероятно за да отговори на изискванията на Централната банка. Основен акционер в "Доверие обединен холдинг" е собственикът на "Софарма" Огнян Донев, който е зам.-председател на Надзорния съвет на холдинга. Председател е собственикът на Дарик радио Радосвет Радев.

Токуда банк се продава от няколко години, поне такива са слуховете във финансовите среди от доста време. На тезгяха е делът на основния японски акционер "Интернешънъл хоспитал сървисиз" на Торао Токуда в размер на 99,53% от капитала на банката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай