Бизнесът пита: Ще се даде ли шанс на малките фирми?

Бизнесът пита: Ще се даде ли шанс на малките фирми? | StandartNews.com

Предприемачи искат ясни правила за използваните материали

Националната кампания за саниране на панелните блокове набира скорост, но бизнесът и хората все още имат много въпроси. "Стандарт" обобщи най-често притесненията на фирмите и им отговори, съобразно публикуваните от Министерството на регионалното развитие брошури и проведените срещи в страната.

1. Ще има ли изисквания за използваните материали при санирането? Бизнесът настоява за ясни правила в това отношение. Строителният бранш настоява и за изготвени технически задания, които също трябва да отговорят на европейските директиви.

- Избраните фирми за саниране на блоковете ще трябва да отговарят на редица условия, които ще бъдат заложени в търговете за избор от всяка община. Кметовете ще решават дали да бъдат избрани едни компании за проектиране и други за самия ремонт, или всичко ще се възложи на една фирма. Предварително ще има конструктивно обследване и предписания как точно трябва да се направи ремонтът. Естествено, общините ще отговарят и за качеството.

2. Има ли опасност само големите компании, които разполагат с повече ресурс, да вземат всички поръчки?
- Според регионалното министерство, програмата има за цел да осигури работа на малките и средни строителни фирми по регионите. Затова и едно от условията е да има отделен търг за всеки ремонт.

3. Времето за извършване на санирането е доста кратко и няма достатъчно квалифицирани хора, които да го направят.
- Затова се избират различни компании, за да не се стигне до случаи, в които дадена фирма е затрупана със спечелени търгове и не може да се справи ефективно с работата си.

4. Трудно е сдружаването в блокове с повече апартаменти, а програмата не предвижда саниране само на отделни входове. Малките кооперации също не могат да участват.
- Целта на програмата е не само да увеличи енергоефективността на панелните блокове, но и да вдигне стандарта в кварталите с панелки. А тази цел не би била възможна да се изпълни със саниране на парче. За малките блокове и тухлените кооперации се предвижда ресурс в продължението на програмата през следващите години.

Кмет издирва собственик, който бави процеса

Кметът на Кърджали Хасан Азис е готов на лична среща със свой съгражданин, който проваля санирането на цял блок. В първото сдружение "Стадионска 4" са се включили 36 от 37-те собственици от на ул."Стадионска" 4 блок 8 вх. А и Б. "Заради непотвърдено желание на един собственик сдружението не може да пристъпи към сключване на договор. Вече са проведени разговори с кърджалиеца, който живее в София, но процесът се бави. Готов съм на лична среща с него, ако трябва - ще пътува и делегация до столицата, за да се спаси целият блок и не се проваля намерението на живущите за саниране на сградата", коментира Хасан Азис.

През следващата седмица стартира процедура за избор на фирми изпълнители за технически преглед и конструктивни изменения по сградите, отговарящи на изискванията на Националната програма за енергийна ефективност. Към момента в община Кърджали има 43 регистрирани Сдружения на собствениците от общо 118 сгради, отговарящи на условията на програмата за саниране. 18 от тях са подали заявления за интерес и финансово подпомагане. Общината има вече сключени 14 договора за саниране с Българската банка за развитие. Още 4 договора са изпратени за подпис в ББР. Най-големият проблем е, че много от собствениците са извън България и трудно се осъществява връзка с тях. А за реализиране на програмата важно условие да има 100% съгласие на собствениците.

В Ивайловград се вредиха за ремонти без пари

Макар и една от най-малките общини в Хасковски регион, Ивайловградска е сред най-бързо организиралите се по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Всички блокове, които отговарят на условията, вече имат запазени пари за безплатно оздравяване. Подписани са договорите между кмета, областния управител и ББР. 6 са кандидатствали и вече са в процедура, обясни кметът Диана Овчарова. "Ще стане работата", радват се собствениците на блокчетата, за които безплатното саниране вече е в кърпа вързано.

За бързата организация по предварителните регистрации на етажната собственост и събирането на документите ги е нахъсала кметицата. Предварителната разяснителна кампания в Ивайловград беше една от най-рано стартиралите. Кметицата беше на крака пред блоковете по време на общите събрания на собствениците. Всеки има доверие най-много на кмета си. Щом Овчарова каза, че всичко ще е наред, повече убеждения не ни трябваха", обясняват ивайловградчани. Хората, чиито блокове отговарят на изискванията, искрено се надяват, че държавата ще измисли и друг начин, за да облекчи и подобри състоянието на жилищните сгради и на останалите.

За бързата подготовка на документите в общината е отговарял лично юристът на администрацията Красен Кръстев. Заедно с още двама общински служители те са подпомогнали етажните собствености при оформянето на цялата документация. Процедурата по изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията по ЗУТ и изготвяне на технически паспорти на сградите, вероятно ще стартират след Великден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай