Бизнесът дава 7 месеца толеранс за дълговете

Бизнесът дава 7 месеца толеранс за дълговете | StandartNews.com

София. Българският бизнес е толерантен и дава седем месеца на своите клиенти, за да издължат просрочените си дългове, преди да вземе мерки за събирането им. Това сочи проучване по поръчка на колекторската фирма ЕОС Матрикс.

Резултатът ни нарежда сред най-търпеливите в Европа, каза Райна Миткова, директор на колектора. Проучването е направено сред експортно ориентирани малки и средни родни фирми. Средният размер на просрочените вземания на анкетираните фирми е 84 хил. лв. На всяка от тях се падат средно по 20 клиенти, които бавят плащания. 84% от фирмите доброволно дават на клиентите си възможност за отложено плащане след доставката. Първенството по толерантност към длъжниците се държи от Гърция, Италия и Румъния.

Опитът обаче сочи, че след втория-третия месец на просрочието дълговете трудно се събират. Това означава, че фирмите често се превръщат в кредитори за своите клиенти и част от дълговете никога не могат да бъдат събрани. Само 15% от запитаните български компании имат специализирани звена за събиране на вземания. Най-използваният начин за събиране на дълговете е обаждане по телефона до клиента с покана да си плати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай