Бюджетът ще загуби между милиард и два, ако се въведе исканият от КНСБ необлагаем минимум
КНСБ иска да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата


16:45 ч.

14.09.18

3 мин.

0

10

0

Бившият премиер Костов призова за промяна на данъчната система

от редактори |

Бившият премиер Костов призова за промяна на данъчната система

Снимка: БГНЕС архив


Бившият премиер Иван Костов призова за промяна на данъчната система в България. Според него сегашното неадекватно и недобро данъчно облагане е причина за много вредни процеси в държавата.


Плоските преки данъци са една от основните причини за укриване на доходите, каза директорът на Центъра за анализи и управление на рискове към НБУ Иван Костов на научна конференция "10 години плосък данък в България", организирана от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт".


Костов посочи, че за работодателя е по-изгодно да получава ниско облагане и лични доходи, и от тях да заплаща нерегистрирани доходи на заетите, защото по този начин избягва заплащането на всички предвидени по закон осигурителни вноски в размер на 32,7 процента. Според него това ще е невъзможно, ако се приеме прогресивна скала и се облага с 32 процента максималната печалба. Ако тя се облага с толкова, ако доходите на работодателя се облагат, както беше до 2001 година - с прогресивна скала до 38 процента, работодателят няма да има никаква сметка да изтегля от фирмата парите като личен доход и да ги плаща нелегално на хората, допълни Иван Костов.


Той препоръчва да се възстанови данъчноосигурителната система от реформата преди 2001 година, но по думите му това е очевидно неизпълнима препоръка при сегашните предпочитания на българските избиратели. Тогава доходите бяха с необлагаем минимум, нямаше необлагаем минимум за печалбата на предприятията, имаше прогресивна скала, която пречеше да има тези заобикаляния на данъчните и осигурителните вноски, допълни бившият премиер. По думите на Костов в сегашната икономическа обстановка, когато произведеният брутен вътрешен продукт е с около 3,5 пъти по-голям от тогавашния, държавата трябва да предвиди и данъчни облекчения за реинвестирани в капиталообразуване печалби. В противен случай няма да се стимулира натрупването на капитал и създаването на работни места, допълни Костов.


Експертът анализира, че в момента вън от съмнение е, че облагането на брутните трудови договори с данъци и осигурителни вноски не е пропорционално. Костов отбеляза, че колкото повече растат над максималния осигурителен доход доходите на облаганото лице, толкова повече делът на данъчните и осигурителни вноски клони към десет процента. Общото облагане на хората с високи доходи клони към десет на сто, а на тези с работна заплата под максималния осигурителен доход, данъчната и осигурителната тежест е 42,7 процента, каза Иван Костов.


По думите му всичко това означава, че хората с високи доходи не са ангажирани с контрола на изпълнението на функциите на българската държава. При приблизително едно и също натоварване на БВП с данъци и осигурителни вноски - 29,9 на сто през 2001 година и 30 процента през 2017, приходите от облагането с данък доходи физически лица и здравноосигурителни вноски са с много по-малък дял от общите данъчни и осигурителни приходи - през 2001 година те са 44 на сто, докато през 2015 те са 38, 9 на сто от общите, което е за сметка на увеличаването на приходите от ДДС, допълни Костов.


Според него този намален дял е причина за други съществени рискове в управлението на бюджета - извършват се големи преразпределителни процеси между приходите от косвени данъци и разходите, които прави бюджетът като трансфера към НОИ. Тук е и причината за износа на евтин труд от страната, допълни Костов.


Според бившия премиер в България действат и други негативни фактори, които произтичат от недофинансирането на поетите от държавата жизненоважни за обществото функции. Той очерта кои са тези основни функции - в сферата на сигурността, където мнозина доплащат, особено фирми за своята сигурност, на образованието, където родителите плащат допълнителни уроци, в здравеопазването, където всички доплащаме за здравна услуга.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

свогенска марка · 08:24 · 16.09.2018
Моят модел за селото е да съм подлога на и закрилян от МВР.Интелектуалеца месия и юдаист Димитър Бонев каза че всеки ходещ с джип и бус е по външност и вътрешност в живота същия като същите руснаци от тази категория в русия.Дори като патриото сме над руската мафия мутри и бандити
Някой · 20:43 · 15.09.2018
Костов е изключителен ум. Но за неграмотната част от българското население е напълно неразбираем. Това е обяснимо.
Затова и малоумниците още копнеят за мъдрата БКП, където са най-големите измамници, крадци и убийци.
Простотията е неизличима болест!
Потребител · 15:12 · 17.09.2018
@Някой КРЕМИКОВЦИ ДАДЕН ЗА ЕДИН ДОЛАР ПРЕПРОДАДЕН ЗА 200 МИЛИОНА. " УМ " КОЙТО ТРЯБА ДА ЛЕЖИ ДОЖИВОТ. А ТАКИВА ТЪПАНАРИ КАТО ТЕБЕ ДА БЪДАТ ИЗРИТАНИ Т БЪЛГАРИЯ. ЧЕ ИНАЧЕ ЩЕ ИЗБЕРАТ СЛЕДВАЩИЯТ " УМ "
ууу · 16:09 · 15.09.2018
Още диша черното влечуго!
В · 15:13 · 15.09.2018
Тоя Циганин трябваше вече отдавна да е в затвора.
Народе на оръжие.
А той дава съвети за Данаците.
Нема такъв просто народ.Удри деба неговата мамка
Потребител · 07:40 · 15.09.2018
АЗ ПРИЗОВАВАМ ПРОКУРАТУРАТА АЙ -ПОСЛЕ ДА СЕ ЗАЕМЕ СЪС ТОЯ. ДАВНСТ ЗА ГРАБЕЖА НА БЪЛГАРИЯ НЯМА.
Потребител · 07:22 · 15.09.2018
Костов e наи-голeмия крадeц и измамник
Потребител · 05:28 · 15.09.2018
Костов е отново глас в пустиня... каквото и да означава това!
Потребител · 19:43 · 14.09.2018
При Костов, се живееше горе- долу Добре. Обаче оня Мафиот- Илия Павлов реши да завземе България чрез свой Бандити .... В началото, новините бяха че Костов направил нещо добре. Обаче Илия Павлов искаше да стане Посредник за Газа от Русия.... и почнахме да четем по вестниците- Костов правел Лицеви опори на Терасата на блока в който живее.... После- Костов е много уморен...
Потребител · 19:42 · 14.09.2018
Крадеца Илия Павлов свали Костов, обаче го застреляха. Който се прави на Мафия, ВИНАГИ го убиват. Обаче Лошото е после всички почват да Крадат от съседите си. Така Населението на БЪлгария Намаля и... Както сега виждаме- Идват Ислямистите Араби и негрите и завземат Държавата. Затова БЪлгарите бяхме Роби 500 години. Трябва Пълна ЗАБРАНА за Мафиотски филми по Телевизията !!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент