Бисер Петков: Пенсиите от частните фондове ще се наследяват

Бисер Петков: Пенсиите от частните фондове ще се наследяват | StandartNews.com

Основна цел на министерството на труда и социалната политика е намаляването на трудовите злополуки и особено тези с фатален край, обяви министър Бисер Петков пред Канал 3.

„Най-тягостните моменти от моята работа са когато се получи съобщение от Главна инспекция по труда за трудова злополука, завършила със смърт. За съжаление имаме увеличение на тези злополуки. Ако не се лъжа, са 79 през миналата година. Това е наистина много тягостно и обединяваме усилия, за да можем да намалим техния брой. Когато интерпретираме данните обаче трябва да имаме предвид, че икономиката се развива, повече са заетите и в резултат и абсолютният брой на злополуките нараства. Като процент, спрямо осигурените лица обаче в действително броят намалява. Традиционно най-засегнатият отрасъл е добивната промишленост. Предприемат се мерки и първата цел е да намалим трудовите злополуки, включително, завършващи със смърт. Тъй като това е и загуба за България, и загуба на работна сила", обяви министърът.

Той бе категоричен, че към момента не са спрели помощите за майките студентки. „Помощта за отглеждане на дете от майки студентки не е спряна. Направени са промени и се завишиха изискванията към нейното получаване, защото се наблюдаваха значителни злоупотреби. Като например записване на формално висше образование, с цел да се получат тези помощи. Помощта продължава да се отпуска и през миналата година са малко над 900. Разбира се това са по-малко отпреди промените през 2014 г. и това показва, че тази помощ отива при тези, които трябва, а именно майките студентки. Нейният размер е 2880 лева. Тя се изплаща на два пъти, като единият път е след завършване на семестър", допълни Петков.

Социалният министър обяви и че пенсиите от т.нар. частни фондове ще могат да се наследяват. „Това засяга всички българи, родени след 1959 г. И тъй като първите пенсионери се очакват през 2021 г., министерството започна изработване на концепция за начина на изплащане на пенсиите от втория стълб. Тази концепция съответно предлага различни варианти, които лицата да избират. Предвижда се да се избира и продукт, при който техните наследници да продължат да получават при негова смърт. Т.е., се фиксира един конкретен период. Така се тушира и проблемът с чистата пожизнена пенсия, чието изплащане спира при смърт. Ще се предлага и т.нар. комбинирано изплащане. Т.е. ще се плаща по един програмиран начин, който е по-гъвкав и ще бъде унаследяван", допълни Бисер Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай