ББР с 19% ръст на печалбата

ББР с 19% ръст на печалбата | StandartNews.com

Печалба преди данъци от 22,729 млн. лв. отчита Българска банка за развитие за първите девет месеца на годината. Това е ръст с 18,6% спрямо същия период на миналата година, става ясно от финансовия отчет на банката, който е изпратен до Министерството на финансите.

Нетният лихвен доход на ББР за деветте месеца е с 6,4% по-висок спрямо миналата година, като стойността му възлиза на 41,531 млн. лв. Това се дължи на повишените приходи от лихви в резултат на нарасналия обем на кредитите, включително и финансирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, пише в отчета на банката. В края на септември по линия на програмата за саниране са подадени общо 5219 заявления за сключване на договори за целево финансиране.

Обшият размер на финансирането по вече подписаните договори за саниране е 1,507 млрд. лв., при 851 млн. лв. в края на 2016 г. А усвоеният размер на финансирането възлиза на малко над 1 млрд. лв., при 395 млн. лв. в края на миналата година. През 2017 г. по програмата са погасени 360 млн. лв. със средства от държавния бюджет, от които 3,3 млн. лв. са лихви.

Нетните приходи от такси на банката до септември възлизат на 1,645 млн. лв. и са близо до нивото от миналата година. Общите разходи на ББР, включително разходите за персонал, до септември възлизат на 11,743 млн. лв. и са по-малко с 5,5% спрямо същия период на миналата година. В края на септември активите на ББР възлизат на 2,197 млрд. лв., при 1,911 млрд. лв. в края на 2016 г.

Привлечените в ББР средства от международни финансови институции са на стойност 737 млн. лв. В края на септември ББР подписа финансово споразумение с Китайската Ексим банка в размер на 50 млн. евро за финансиране на общата кредитна дейност на банката, както и за трансгранични икономически и търговски трансакции между България и Китай. Срокът на договора е 5 години като за начало се счита първото усвояване на средства по него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай