ББР е сред учредителите на асоциация ЦИЕ-Китай

ББР е сред учредителите на асоциация ЦИЕ-Китай | StandartNews.com

Споразумение за създаване на Междубанкова асоциация на страните от Китай и Централна и Източна Европа (ЦИЕ) беше подписано по време на Шестата годишна среща на високо равнище от формата „16+1", която се проведе в Будапеща.

Българска банка за развитие стана член на асоциацията, в която участниците ще си сътрудничат по проекти от общ интерес, следвайки принципите на независимо управление и вземане на решения, както и независимо поемане на риск. Под нейната егида Китай ще осигури над 3 милиарда долара за развитието на проекти в Централна и Източна Европа, обяви премиерът Ли Къцян по време на форума.

Целта на формата „16+1", който е част от инициативата „One Belt, One Road", е задълбочаване на търговското и икономическо сътрудничество между държавите-участнички.

„България ще разчита на Китай за реализирането на конкретни проекти", заяви по време на междуправителствената среща българският премиер Бойко Борисов. Сътрудничеството в рамите на Междубанковата асоциация на страните от Китай и ЦИЕ ще позволи на Българска банка за развитие да разшири инструментите си чрез участие във финансирането на публични и публично-частни инфраструктурни проекти с национално и регионално значение.

През септември беше договорено ББР да получи 50 млн. евро кредит от Китайската Ексим банка (КЕБ) за финансиране на българския бизнес. Срокът на заема е 5 години, а договорените средства ще бъдат използвани за подпомагане на български предприятия, за финансиране на търговски операции, както и за насърчаване на икономическите отношения между България и Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай