Баровци с по-евтини автомобили заради акция на НАП

Баровци с по-евтини автомобили заради акция на НАП | StandartNews.com

Заради масираните проверки на НАП, митниците и МВР на морето баровци се качиха на по-евтини автомобили. По крайбрежните улици вече трудно може да се види "Бентли" или "Ферари". Доскоро Kakao Бийч в Слънчев бряг се превръщаше в парад на луксозните автомобили, но вече не е така. Причината е, че в рамките на затегнатия контрол на морето данъчните проверяват кой е собственикът на скъпарските коли и дали официалните му доходи позволяват да си купи такъв автомобил. 1,1 млн. лв. допълнителни задължения са установени от приключилите досега 31 ревизии на доходи на собственици на луксозни автомобили. Това означава, че те са укрили доходи в размер на близо 11 млн. лв. За да не попадат под прицела на данъчните, много баровци прибраха скъпите си чисто нови коли и се качиха на малко по-стари, които не бият толкова много на очи.

30 000 проверки ще бъдат извършени от инспекторите на НАП до края на летния сезон по Черноморското крайбрежие, обявиха от приходната агенция. Освен познатите контролни покупки, открити наблюдения, инвентаризации на налични стоки, за пръв път през тази година в курортите по крайбрежието ще патрулират съвместни екипи на НАП и МВР, облечени с униформено облекло (вж. снимка). Ролята на тези екипи е да наблюдават търговската дейност, да следят за нелегални обекти и да съдействат на туристите при нужда. Патрулните двойки ще подпомагат и екипите, ангажирани с дистанционното наблюдение на касовите апарати чрез компютърната система на НАП.

2016 г. е първата, в която се използват обозначени с униформено облекло екипи на НАП. От приходната агенция обясняват, че целта им не е толкова откриване на нарушения и налагане на санкции, колкото промяна в поведението на търговците по Черноморието. Независими от новия подход проверяващи инспектори от НАП без униформи ще продължат да правят контролни покупки и открити наблюдения в рамките на дни или седмици в обекти, определени като рискови.

С 200 млн. лв. се е повишил оборотът след началото на съвместните акции на НАП, МВР и Агенция "Митници" по цялото Черноморие.

Пълен контрол на алкохол и цигари

Пълен контрол на движението на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки започна звеното за фискален контрол на НАП в населените места и курортите по Черноморието от началото на юли. На специално създадени контролни пунктове фискални агенти следят движението на леки, лекотоварни и товарни автомобили, които зареждат хотели, ресторанти и заведения. При проверките се изискват фактури и документи за произход на стоките, следи се и за отчитането на продуктите при техните получатели.

Сигнал за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки може да подаде всеки гражданин на телефона на НАП 0700 18 700 при гарантирана анонимност.

Хванаха нарушения на летище Сарафово

Данъчните написаха 10 акта за нарушения на заведенията на летище Сарафово. Заедно със служители на Гранична полиция инспекторите на НАП направиха проверка на заведенията, които се намират след граничния контрол на летището. Оказва се, че четирите заведения там са на един собственик. Установено е, че е имало случаи да приемат плащане във валута, а разликата между парите в касите и отчетеното на касовите апарати е била 10 000 лв. Служителите в заведенията били изненадани, че инспектори от НАП ги проверяват, защото се намират след граничния контрол и достъпът до тях е ограничен. Явно заради това не са очаквали, че има риск да бъдат хванати в нарушение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай