Банковите стрес-тестове чак в средата на 2016 г.

Банковите стрес-тестове чак в средата на 2016 г. | StandartNews.com

Финансовите институции ще плащат сами за проверката на състоянието им

Новият законопроект за възстановяване и преструктуриране на банките е подготвен от Министерство на финансите, БНБ, КФН и Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) и в началото на юни ще бъде внесен в Министерски съвет. Той ще приложи изискванията на Директива 2015/59 и ще определя как и за чия сметка да се спасяват банки в затруднение. Прегледът на качеството на банковите активи (ПКА), което беше обявено от БНБ и МФ за т. г. обаче, ще се проведе през 2016 г. След получаване на резултатите от прегледа на активите те ще бъдат представени пред БНБ за целите на стрес-тестовете, предвижда програмата, направена от МФ.

Едва след това ще се пристъпи към провеждането на самите стрес-тестове за кредитните институции - до юли 2016 г., а резултатите ще бъдат обявени до края на септември. До края на тази година трябва да бъде избран консултант за проверка на качеството на активите, който да отговаря на най-високи световни стандарти. Проверката ще бъде платена от самите банки, а те ще могат да си избират проверяваща компания от списък. При констатиране на недостиг на капитала на някоя банка в периода юли-септември 2016 г. трябва да се определят мерките от страна на банката за неговото попълване. Одитът ще бъде направен въз основа на резултатите от 2015 г.

До края на 2015 г. след дискусия с всички заинтересовани страни ще бъде създаден управляващ комитет, който да ръководи прегледа на активите на пенсионните фондове. Той ще бъде извършен от външна независима институция/компания, без да се нарушават действащите правни норми, предвижда програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай