Банките увеличиха печалбите си

Банките увеличиха печалбите си | StandartNews.com

Депозитите растат, 3 млрд. се преляха от трезорите с гръцки собственици

В българските банки има достатъчно пари и те са в много добро ликвидно състояние. Това се отнася както за отделните кредитни институции, така и за системата като цяло. Заключението е на статистиката на БНБ за първите шест месеца на 2015 г. Ликвидните активи на банките са 23,7 млрд. лв., половина от тях са в парични средства, сочат данните за полугодието. Това е 28,3% от балансовото число на кредитните институции.

Печалбата на банковата система за периода е 503 млн. лв., което е със 171 млн. повече от същия период на м. г. През второто тримесечие на годината със 71,1 млрд. лв. продължават да растат депозитите на домакинствата и на компаниите. Близо 60% от всички спестявания са на граждани. Според изчисления, направени от сайта economix.bg, през второто тримесечие на 2015 г. 3 млрд. лв. са преместени от четирите банки в България с гръцки акционери към останалите трезори у нас. Най-голям дял от тези активи са получили УниКредит Булбанк, Банка ДСК, СИБАНК и др. Сумарният ръст на спестяванията на населението за второто тримесечие на годината е с 269 млн. лв., достигайки в края на юни 2015 г. 42,5 млрд. лв. Ръстът за периода при депозитите на нефинансовия сектор е 46 млн.

Не така бързо обаче растат кредитите. Брутните кредити са се увеличили едва с 0,3%, а заемите за бизнеса са намалели за първите шест месеца на годината със 77 млн. лв. Анализаторите на централната банка отдават това преди всичко на зачестилите продажби на портфейли. Заемите за домакинствата са се увеличили с 326 млн. лв., като основен дял за това имат потребителските кредити, докато при жилищните се наблюдава слаб спад.

За първите шест месеца на годината са намалели разходите за обезценки, т. е. са отписани като невъзвръщаеми по-малко кредити в сравнение с година по-рано, както и за лихви. През първата половина на м. г. за разходите за обезценки възлизат на 533 млн., докато сега са 416 млн., а лошите заеми - 10,97 млрд. лв. Активите на банковата система се изчисляват на 83,9 млрд. лв. при 87,2 млрд. м. г. Трезорите в първата петица държат 56,1% от всички активи в системата, сочи статистиката на БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай