Банките спечелиха 60 млн. за месец

Банките спечелиха 60 млн. за месец | StandartNews.com

673 млн. лв. е печалбата на банковата система в България от началото на годината до края на октомври, сочат данните на БНБ. Само са месец октомври печалбата на трезорите у нас е 60 млн. лв. Сумата на активите на родните банки към 31 октомври 2014 г. възлиза на 81,3 млрд. лв., което е с 369 млн. лв. по-малко в сравнение с 30 септември, сочи статистиката на БНБ. Причината за това е свиването на вземанията от кредитните институции, което е с 266 млн. лв., допълват от централната банка. Обезценките за месеца пък възлизат 235 млн. лв. като от началото на годината общата им сума е 911 млн. лв. За същия период на 2013 г. те са били 811 млн. лв. Което означава, че досега банките са отписали от балансите си към 100 млн. лв. повече несъбираеми вземания.

Спрямо септември брутният размер на кредитите не е променен, т. е. на практика отпуснатите нови заеми са точно колкото направените през месеца погашения по стари задължения. Това замръзване на обема на кредитирането не е добър сигнал за състоянието на икономиката, коментират финансисти.

Макар и доста слабо, депозитите продължават да нарастват - със 147 млн. лв. (+0,4%), спрямо предходния месец. Най-съществен е ръстът на привлечените средства от кредитни институции - с 53 млн. лв. или с 0,7%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай