Банки продават лошите си заеми

Банки продават лошите си заеми | StandartNews.com

Увеличава се междуфирмената задлъжнялост заради фалита на КТБ

Значително нараства обемът на продадените лоши кредити от банките като за първото полугодие на 2015 г. те са 149 млн. лв., при 34 млн. лв. за същия период на миналата година. Това показват данни, които изнесе Асоциация на колекторските агенции в България (АКАБГ). Според Мартин Деспов, член на УС на АКАБГ, повишеното предлагане на лоши кредити за продажба е свързано със затягането на надзора в банковата сфера заради предстоящите стрес тестове на финансовите институции. Това кара банките да обърнат внимание на качеството на активите си. Тази тенденция вероятно ще продължи и занапред. "Независимо от този голям ръст, кредитните институции все още спорадично предлагат портфейли за продажба, при това те са с много големи просрочия", заяви Деспов.

За една година има троен ръст в обема на междуфирмени вземания, възлагани за събиране на колектори, показват данните на асоциацията. Тази тенденция е започнала още от 2014 г. Основният обем дългове е свързан с последиците от фалита на КТБ и загубите, които претърпяват юридически лица заради това, обясни Милена Виденова, зам.-председател на АКАБГ.
Средният размер на задълженията на гражданите към телеком операторите е сравнително нисък, сметките към мобилните оператори обаче са сред последните в приоритетите им за плащане, каза Александер Грилихес, член на УС на АКАБГ. Хората приоритетно плащат вноските си по ипотеки, както и сметките си за ток.

Възложените за събиране на колекторски агенции дългове на граждани през първата половина на 2015 г. възлизат на над 983 млн. лв., а за същия период през 2014 г. те са били 820 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай