България подкрепя нова схема за ДДС

България подкрепя нова схема за ДДС | StandartNews.com

България подкрепя въвеждането на нова схема за облагане с ДДС в Австрия и Чехия. На заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе преди дни в Люксембург, министрите на финансите обсъдиха възможността да се позволи на някои държави членки да прилагат механизъм за обратно начисляване на ДДС като средство за предотвратяване на данъчните измами. При този механизъм ДДС се начислява от купувача, а не от продавача. Австрия и Чехия поискаха да въведат този механизъм за всички доставки на стоки и услуги на стойност над 10 хил. евро.

В бюлетина на финансовото министерство за основните решения на ЕКОФИН се посочва, че България подкрепя по-широкото приложение на механизма за обратно начисляване, тъй като въвеждането му ще доведе до траен спад на измамите с ДДС и до намаляване на загубите за бюджета. България подкрепя пилотния проект на Чехия и Австрия и нуждата от законодателна промяна в ДДС Директивата на ЕС в най-кратки срокове. В България вече е въведено обратното начисляване на ДДС за някои стоки - зърнените и техническите култури като пшеница, соя, слънчоглед, лимец, рапица и др. Всеки регистриран по ДДС производител на зърно го продава без ДДС. А купувачът си начислява 20% ДДС като задължение към държавата и носи отговорност за внасянето му. Срокът на действие на мярката беше удължен до 2018 г. Това е максимално допустимият от Брюксел срок при сегашните правила.

Днес страните от ЕС приеха нови правила, които целят засилване на борбата с укриване на данъци от мултинационалните компании, съобщи Ройтерс. Мерките включват нови правомощия за облагане на печалби, преместени от корпорации, базирани в ЕС, към страни с по-ниски или нулеви данъчни. Сред мерките има и разпоредби за таксуване на интелектуалната собственост, развита в ЕС, когато тя се прехвърля в страни извън Съюза. Поставя се и праг на лихвите по заеми от свързани дружества, които компаниите могат да си приспаднат от годишната печалба. Правилата бяха съгласувани през миналата седмица от финансовите министри на ЕС. "Днешното споразумение нанася мощен удар срещу обвързаните с укриване на корпоративни данъци", каза еврокомисарят по данъчните въпроси Пиер Московиси. "От твърде дълго време някои компании успяват да се възползват от несъответствия между данъчните системи на различните страни членки, укривайки данъци за милиарди евро", добавя той. Тези практики са стрували на страните от ЕС изгубени приходи от около 70 млрд. евро годишно. За да влязат в сила новите правила, страните членки трябва да ги включат в националното си законодателство. Очаква се това да стане от 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай