България може да спечели от Брекзит

България може да  спечели от Брекзит | StandartNews.com

Кузман Илиев, пазарен анализатор, водещ на Денят ON AIR по Bulgaria ON AIR, пред topnovini.bg

- Г-н Илиев, какъв ще е ефектът за България при евентуално напускане на Великобритания от Европейския съюз?
- Първият по-голям въпрос в този контекст е какво ще се случи с Европейския съюз, ако Великобритания излезе от него. От една зона на свободна търговия, както е замислено да се направи, полека-лека ЕС започва да се превръща в нещо като наднационална квазидържава със страшно много регулации. Регулации, които потискат икономическия процес, който е все по неоптимален. Вече се говори не просто за свободно пространство за размяна на стоки, движение на капитали и хора, а за едно наднационално равнище, в което правителството - Европейската комисия, е изградено от хора, които не са избирани, а са поставени. Така започва и регулацията на абсолютно всеки аспект от бизнеса - със страшно много законодателни инициативи и мерки. Стандартите, които те налагат, са много голям проблем за страни като България. Тази идея за данъчна хармонизация, която вече се подема все повече от страна на ЕС в посока нагоре на данъците, е убийствена за нас. Това е и една от причините Великобритания да напусне Европейския съюз вследствие на неговото израждане в икономически аспект.
- Според вас британците готови ли са да гласуват с "да" на референдума?
- Не вярвам, че това излизане ще успее. Въпреки че самият факт, че го говорят и че въпросът е поставен на референдум, е страшно позитивно нещо от гледна точка на бъдещото развитие на ЕС. Зачеването на съюза е изградено от двете визии - германската за свободата на пазара на предприемачеството, и френската. Още при създаването му идеята е това да е наднационална държава, която да може да разпределя изкараното от Германия, насочено към Франция. За съжаление засега това, което се вижда, е страшна доминация на френската визия, много е силна. В Еврокомисията са хора, които са технократи на неизбираеми позиции и няма никаква отчетност от тяхна страна. Те имат законодателна инициатива, докато Европейският парламент няма такава, което е абсолютен демократичен дефицит и откъсва гражданския контрол от всичко, което се случва. Усеща се страшно силна регулация и преразпределение. Дори еврофондовете са част от това преразпределение. Така че аз по-скоро съм оптимист за България от едно излизане на Великобритания, защото чисто логически това може да бъде знак за събуждането на обществено европейско мнение към тези политики, които пречат адски много, особено на страни като България. Страни, в които малките играчи са изхвърлени от бизнеса. Ще дам пример с големите компании производители на автомобили в Германия. Те лобират пред ЕК за по-високи стандарти, каквито те могат да си позволят. Когато обаче тези стандарти бъдат наложени, по-малките играчи изобщо не могат да се вредят.

Другото, което е интересно от гледна точка на износа и вноса за България, е, че това е пространство, свободно от мита. Позитивите обаче са за тези, които изнасят основно към ЕС. Това практически затваря търговската зона вътре в съюза, отхвърляйки външните играчи.

Така например вносът от Латинска Америка и Азия се случва посредством високи мита и квоти, които също са някаква форма на протекционизъм от нашите играчи. Това удря нашия потребител. Ако се съсредоточим само върху нашите износители, може би има някакъв позитив от това да сме в ЕС, но в крайна сметка голяма част от нас сме потребители. Изнасяме стоки отвън, които ни струват по-скъпо и дори и нашите производители и вносители внасят междинни стоки и ресурси на суровини отвън, които са по-скъпи, защото за тях има мита и квоти. Практически могат да ударят нашата индустрия и нашите износители по много неприятен начин, защото им се вдигат разходите. Т.е. големият залог е дали това, че Великобритания прави този демарш, който според мен няма да се получи, ще обърне внимание на общността в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай