Българин в клуба на IT милиардерите

Българин в клуба на IT милиардерите | StandartNews.com

Платформата Robinhood, съосновател на която е Влад Тенев, достигна оценка от 6 млрд. долара

От години технологичният сектор доминира в списъка с най-богатите хора в света. Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Джеф Безос имат запазени места в Топ 10.
От януари 2018 г. досега секторът е създал нови 11 милиардери, според Bloomberg.
Най-младата милиардерка е на 20 г. без нито един работен ден.
Сред тях е българинът Влад Тенев, съосновател с Байджу Бат на платформата за безплатна търговия на фондовите борси Robinhood. След набиране на нови инвеститори в платформата през месец май, нейната оценка достигна 6 милиарда долара. Така делът на българина в компанията е достигнал 1 милиард.
В списъка са също Даниел Ек, съосновател и главен изпълнителен директор на Spotify, която стана публична компания през април, Араш Фирдоси, съосновател на услугата за споделяне на файлове Dropbox.
Кой е Владимир Тенев? 30-годишният предприемач е рoдeн във Варна. Когато е на 4 години, семейството му се мести в САЩ. Бaщa мy е иĸoнoмиcт. И двамата му родители работят за Световната банка и настояват синът им да продължи да се развива във финансовия сектор.
Владимир учи математика в престижния Стандфордски университет. Още тогава започва първата си работа като стажант в търговска фирма. Но идва фалитът на Lehman Brothers, който отприщва световната финансова криза. И тези събития предначертават друг път за младия студент.
Тогава неговият бизнес партньор Байджу Бат, с който по-късно започват проекта Robinhood, настоява да се преместят в Ню Йорк и да основат заедно малка фирма за търговия.
Появява се и първият им старт-ъп - Chronos Research, който предлага различни инструменти на хедж фондове и банки за изграждането на автоматизирани стратегии за търговия. Той е и стъпката към истинския успех с Robinhood.
"Преди да започнем с Robinhood, имахме много малък опит с развитието на мобилни приложения. Така че започнахме с няколко експериментални приложения, докато чакахме регулаторното одобрение за Robinhood", разказва Тенев.
Първоначално подкрепа за проекта Влад и Байджу получават от клиентите си. 10 хиляди души се регистрират в сайта на приложението през първия ден от пускането му. През първата седмица те се увеличават то 50 хиляди души, а през първата година вече са близо 1 милион.
Въпреки проблемите с привличането на инвеститори в началото, през пролетта на 2015 година младите предприемачи вече са успели да спечелят 3 милиона долара от инвеститори, сред които Index, Google Ventures, Anderssen, а по-късно в списъка влиза и световноизвестният хип-хоп изпълнител Снуп Дог.
Преди две години Тенев е включен в класацията "30 до 30" на Форбс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай