Акциите на Alibaba ще започнат от $68

Акциите на Alibaba ще започнат от $68 | StandartNews.com

Ню Йорк. Акциите на Alibaba ще са на цена от $68, което представлява горния край на предварително обявения диапазон, в знак на силния инвеститорски интерес към китайския гигант за електронна търговия.

Така сделките започвващо по-късно в петък на Ню-йоркската стокова борса ще донесат близо $21.8 млрд., а оценката на Alibaba, която представлява 80% от всички онлайн продажби на дребно в Китай, на $167.67 млрд.

Тази стойност надминава такива корпоративни титани като Walt Disney и Boeing, Amazon, Cisco, Ebay.

При дългоочаквания борсов дебют компанията може да събере 25 милиарда долара.

Компанията стана още по-популярна в САЩ през последните две седмици, след като инвеститорите се срещаха с ръководителите на онлайн търговеца, включително колоритния й основател Джак Ма.

Като част от представянето бъдещите инвеститори бяха запознати с големия растеж на приходите на Alibaba и видимо неограничените възможности за разрастване. Търсенето бе толкова голямо, че компанията повиши ценовия си диапазон от 60-66 долара на 66-68 долара за акция в понеделник, подготвяйки евентуално най-голямото в света IPO.

Alibaba посочи, че предлага 320.1 милиона акции за общо 2.77 милиарда долара. Гарантите по пласирането на книжата имат опция от 30 дни, за да купят до около 48 милиона акции допълнително. Това означава, че IPO може да достигне 25 милиарда долара.

Тази сума надхвърля най-голямото технологично IPO, направено от Facebook през 2012 година, когато социалната мрежа събра 16 милиарда долара. Очакваната сума е по-висока и от най-голямата, постигната от IPO - 22.1 милиарда долара, събрани от Селскостопанската банка на Китай (Agricultural Bank of China) през 2010 година, според компанията за проучвания Дийлоджик (Dealogic).

Инвеститорите са привлечени от съществуващата вече 15 години Alibaba и по-специално предлагания от нея инвестиционен механизъм, който дава достъп до процъфтяващата средна класа на Китай.

Мрежата от сайтове на компанията включва Таобао (Taobao), Тимол (Tmall), Алиекспрес (AliExpress), както и едноименният Alibaba.

Над 279 милиона активни потребители на Alibaba влизат в сайтовете поне веднъж месечно през смартфон или друго мобилно устройство, което прави компанията привлекателна за инвеститорите, тъй като използването на технологиите вече преминава от лаптопите и настолните компютри към преносимите устройства.

Приходите на компанията за последното тримесечие скочиха с 46 процента на годишна основа до 2.54 милиарда долара, а печалбата й се повиши с 60 процента до близо 1.2 милиарда.

За последната си финансова година, която приключи на 31 март, Alibaba е спечелила 3.7 милиарда долара, като така компанията е била по-печеливша от eBay и Amazon взети заедно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай