Абрамович загубил 360 млн. евро за 2 дни

Абрамович загубил 360 млн. евро за 2 дни | StandartNews.com

Само за два дни руският олигарх Роман Абрамович загубил 360 млн. евро заради кризата с рублата, съобщи френският в. "Фигаро".

Това едва ли ще развали празниците му в края на годината, но със сигурност не му е било особено приятно. Заради валутната криза, която от няколко дни засяга Русия и доведе до рязък спад на рублата на финансовите пазари, Абрамович загубил доста пари. За 48 часа между вторник и четвъртък богатството на собственика на английския футболен клуб "Челси" е намалявало със 180 млн. евро дневно, или със 7,5 млн. на час. Засега обаче руският бизнесмен няма поводи за сериозни тревоги, защото състоянието му се оценява от "Блумбърг" на 10,4 милиарда евро. Загубите тази седмица едва ли ще се отразят и на ежедневието на английския футболен клуб.

Абрамович не е единственият руски бизнесмен, инвестиращ във футбола, пострадал от кризата с рублата. Състоянието на Алишер Усманов, който държи 24% от акциите на "Арсенал", се е стопило с 658 млн. евро за същия период. Дмитрий Риболовлев, собственик на френския "Монако" (там играе Димитър Бербатов), който тази година трябваше да преодолее скъп развод, са справя нелошо с кризата, губейки само 122 млн. евро.

В същото време USM Holdings Ltd, чиито мажоритарен собственик е най-богатият руснак - Усманов, е прехвърлил контролните пакети на своите стратегически предприятия под руска юрисдикция, съобщава РИА Новости. Тези действия са свързани с обявения от президента Владимир Путин курс към деофшоризация на руската икономика (амнистия на капитали) и въведените в Данъчния кодекс промени, отнасящи се до облагането на печалбата на чуждестранните компании, отбелязват от USM Holdings. В резултат на серия сделки за преструктуриране на активи на групата USM контролните пакети на ОАО "Мегафон" и ОАО "ХК "Металлоинвест" преминават във владение на ООО "АФ Телеком Холдинг" и ООО "ЮСМ Металлоинвест" съответно.Транзакциите са направени в рамките на една група лица. ОАО "Мегафон" е един от водещите руски телекомуникационни оператори, обслужва повече от 71 млн. абоната във всички руски региони, а така също и в Абхазия, Южна Осетия и Таджикистан. "ХК Металлоинвест" е най-голямата желязно-добивна компания в Руската федерация. Тя притежава едни от най-големите в света запаси от желязна руда и е глобален лидер в производството на определени продукти в бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай