08:55 ч.

16.08.18

1 мин.

0

0

0

66% от българите са спокойни когато плащат с карта в чужбина

от редактори |

66% от българите са спокойни когато плащат с карта в чужбина

Снимка: bitcoinist.com


Нашенци все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време превалутирането често се таксува с няколко процента от сумата, която сме платили, което може да го направи скъпо.


Най-често плащанията с карти са свързани с резервацията в хотела и плащането на самолетния билет. Все повече българи обаче избират да ги използват по време на престоя си в чужбина. Повечето сметки са в български лева, което обаче поставя въпроса колко изгодно е да платим и няколко процента от сумата отгоре, колкото ще е таксата за превалутиране.


Ваня Манова ръководи българския офис на един от големите картови оператори. „За клиентите няма по-изгоден курс – нито банка, нито обменно бюро, нито каквото и да се сетите, от курса, по който става превалутирането в картовите организации", обясни тя. Манова посъветва хората, пътуващи в чужбина, винаги да плащат в местна валута за държавата.


Плащането с карта по интернет е без допълнителни такси, с изключение на превалутирането. Другият вариант е да се изтегли местна валута от банкомат или плащане на ПОС терминал.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент