535 млн. евро чакаме от ЕС за транспортни проекти

535 млн. евро чакаме от ЕС за транспортни проекти | StandartNews.com

904 млн. ще струва новата жп линия Елин Пелин -Костенец, през август обявяват търга

Вече са одобрени 7 от подадените 18 проекта за модернизация на транспортната инфраструктура. Това съобщи инж. Галина Василева, зам.-шеф на Управляващия орган на ОП "Транспорт" 2007-2013 г. и ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г., по време на комитета за наблюдение на двете програми.

Подписаните досега договори са на обща стойност 535 млн. евро, обясни Василева. В това число са и договорите за изграждане на Лот 3.1 и Лот 3.3 на магистрала Струма и проектът за изграждане на третия метродиаметър. Одобрено е и разширението на втори метродиаметър и предстои подписване на договора за финансиране, каза Василева. Останалите 11 проекта са в процес на разглеждане. Предвид сложността на проектите и с цел завършването им до 2020 г. трябва всички нови проекти да бъдат подадени за одобрение до преди края на годината, обяви Василева. В противен случай има риск те да излязат извън срока на допустимост на разходите, посочи тя.

До края на май ще бъде подаден за одобрение най-скъпият проект в програмата - за модернизация на участъка Елин Пелин - Костенец от жп линията София - Септември, който е на стойност 904 млн. лв. Това съобщи Христо Алексиев, председател на УС НК "Железопътна Инфраструктура". До август ще обявим и процедурата за строителството му, обеща той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай