181 са новите милиардери, Бил Гейтс си върна върха

181 са новите милиардери, Бил Гейтс си върна върха | StandartNews.com

Свръхбогатите се множат, докато голяма част от населението на земята страда от икономическата криза. За една година престижният клуб на милиардерите се е увеличил с цели 181 души, показва класацията на "Форбс". Така в света има рекорден брой милиардери – 1 826

Двамата най-млади милиардери са създателите на мобилното приложение Snapchat ("Снапчат" )– Еван Шпигел и Боби Мърфи, които са съответно на 24 и 25 години. Както съобщихме, сред новите милиардери на света попадна и емблемата на баскетбола Майкъл Джордан.

Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света в класацията на списание "Форбс". Неговото състояние се оценява на близо 80 млрд. долара. В тройката най-богати хора в света влизат също така мексиканският милиардер Карлос Слим и американският предприемач Уорън Бъфет.

Само за една година Бил Гейтс е увеличил състоянието си с 3,2 млрд. долара. Съоснователят на "Майкрософт" оглавява списъка с най-богатите хора на планетата за 16-и път.

Мексиканският телеком магнат Карлос Слим, който няколко пъти изпреварваше Гейтс, тази година е класиран на второ място със 77,1 млрд. долара.

Уорън Бъфет не изостава и е трети с активи за близо 73 млрд. За една година Бъфет е спечелил 14,5 милиарда долара. От тях той е дарил близо 3 млрд. на различни фондации и каузи.

Списъкът продължава с един испанец - Амансио Ортега – основателят на една от най-успешните модни марки Zara с магазини в хиляди градове по света. На четвърто място "Форбс" нарежда Лари Елисън – съоснователят на технологичната корпорация "Оракъл". На негово име той има активи за 54,3 млрд. долара.

Най-богатият африканец е нигериецът Алико Данготе. Той е загубил най-много пари през последните 12 месеца. Неговото състояние се е стопило с 4 млрд. долара до 10,3 млрд.

Най-много милиардери са от САЩ – цели 536 души. В Китай милиардерите са 213, а в Германия 103-ма. Икономическите санкции и сложната обстановка в Русия изглежда са допринесли за скъсяването на списъка с руски богаташи. Преди година милиардерите с руски паспорт са били 111, а днес те са 88.

Ето и първата десетка:

1. Бил Гейтс – 79.2 млрд. долара (Microsoft)

2. Карлос Слим – 77.1 млрд. долара. (Phones and construction in Mexico)

3. Уорън Бъфет – 72.7 млрд. долара (Berkshire Hathaway, световен инвеститор)

4. Амансио Ортега – 64.5 млрд. долара (Zara и други модни вериги)

5. Лари Елисън – 54.3 млрд. долара (Oracle)

6. Чарлз Кох – 42.9 млрд. (Koch Industries и др. индустриални бизнеси)

7. Дейвид Кох – 42.9 млрд. (Koch Industries)

8. Кристи Уаолтън – 41.7 млрд. долара. (Walmart)

9. Джим Уолтън – 40.6 млрд. долара (Walmart)

10. Лилиан Бетанкур 40.1 млрд. долара (L'Oreal)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай