13 млрд. лева в каса държат родните фирми

13 млрд. лева в каса държат родните фирми | StandartNews.com

13 млрд. лв. в касите си държат българските фирми според счетоводните си баланси. Като 1289 фирми по документи имат в касите си по над 1 млн. лв. в брой. Данъчните обаче смятат, че в много случаи става въпрос за счетоводен трик, с който се избягва плащането на данъци при разпределение на печалбата. Затова от НАП през миналата седмица са стартирали 550 проверки. Вече са установени първите случаи на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични.

Данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица сочат, че имат голяма сума пари в брой. По време на проверките на НАП се изследва дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба. Според данните, които сами са подали в НАП, над 10 хил. дружества имат налични пари в брой в размер над 100 000 лв. Очаква се броят на възложените проверки да нарасне значително в близките месеци, посочват от НАП.

Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и данък върху дивидентите. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н. Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента има забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП.

Междувременно фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби могат да уведомят НАП и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти, допълват от приходното ведомство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай