1200 с блокирани пенсии в КТБ

1200 с блокирани пенсии в КТБ | StandartNews.com

Да се намери начин хората да получат достъп до парите си, призова омбудсманът

София. Близо 1200 българи, които получават пенсиите си в КТБ и "Креди Агрикол", не са сменили банката.

Парите им за юли са блокирани, защото отново са постъпили в поставените под надзор финансови институции. Става дума за около 20% от всичките 6000 пенсионери, на които НОИ превежда парите за старост в двете банки. След като на 20 юни БНБ ги постави под надзор, от НОИ призоваха всички пенсионери със сметки там да подадат заявления за промяна на банковата сметка.

Само 3672-ма обаче са подали такива до 2 юли. "Част от пенсионерите, въпреки че са информирани, не са предприели действия за представяне на нови банкови сметки, защото са очаквали КТБ и "Креди Агрикол" да бъдат отворени още на 21 юли", допускат от НОИ. Оттам посочиха, че нямат право да задържат парите за пенсии. Така НОИ ще продължи да превежда пенсии в тези две банки, докато не получи заявление за промяна на сметката. Междувременно омбудсманът Константин Пенчев критикува НОИ, че не са били по-активни в информирането на гражданите за този проблем. Пенчев посочи, че е залят от жалби на хора с блокирани пари, от които зависи съществуването им.

"Трябва да се намери начин тези хора да получат достъп до парите си, без да се налага да подават разни заявления", посочи Пенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай