10 лв. за откриване на банкова сметка

10 лв. за откриване на банкова сметка | StandartNews.com

Три банки събират по 10 лв. за откриване на сметка на фона на средна цена на услугата в сектора от 2,16 лв. Това става ясно от нова функционалност на финансовия портал "Моите пари", който от 2 декември сравнява таксите по основни касови операции и банкови преводи на 20-те най-големи трезора у нас. Почти всички банки събират такса за месечна поддръжка на сметката, която е в диапазона 1,50–2,50 лв. Само две от 20-те банки събират такса за внасяне на пари в брой до 3000 лв. от титуляра на сметката в клон на трезора.
В много широк диапазон са таксите на банките за теглене на пари в брой. Например тегленето на сума от 2 000 лв. в редица банки е напълно безплатно. Но няколко трезора събират такса от близо 20 лв., ако за тегленето на парите няма предварителна заявка. Най-често обаче, за тази услуга банките събират такса от 2-3 лв. Според данните на БНБ, средно за системата тегленето на каса до 1000 лв. излиза 0,89 лв.
Вътрешнобанковите преводи не са много скъпи, като обикновено се движат около 1 лв., сочи сравнението на "Моите пари". Най-високата такса за тази услуга е 3,50 лв. Междубанков превод през БИСЕРА на хартиен носител най-често излиза около 2-2,50 лв.
Банките трябва да свалят таксите си до 1 февруари 2017 г. По закон това е крайният срок, в който всички банки трябва да се въведат т. нар. "платежни сметки за основни операции" с по-ниски такси. Според закона услугите по платежните сметки за основни операции трябва да са с "приемливи такси", съобразени с нивото на доходите в страната. Задължително е въпросните такси да са по-ниски както от таксите за същите услуги, които съответната банка извършва по платежни сметки за "неосновни" операции, така и от средния размер на таксите за цялата банковата система. Въпросният среден размер беше обявен от БНБ на 14 октомври. БНБ ще трябва да създаде и сайт, чрез който потребителите да могат да сравняват таксите по платежни сметки в различните банки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай