Зам.-министър Делисивков: Работим за енергиен съюз в ЕС

Зам.-министър Делисивков: Работим за енергиен съюз в ЕС | StandartNews.com

"България работи ефективно за изграждане на Европейския енергиен съюз, като един от основните приоритети е приемането на Пакета "Чиста енергия за всички европейци", който държавите-членки на ЕС продължават да дискутират". Това каза служебният зам.-министър на енергетиката Константин Делисивков на заседание на специализираната комисия "Енергетика" към Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Пред участниците в дискусията той изнесе лекция на тема "Подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС и Пакета "Чиста енергия за всички европейци".

Eнергетиката ще бъде приоритет при председателството на България на Съвета на EС, подчерта зам.-министърът. В национален контекст се разглежда и въпросът за енергийната сигурност и уязвимостта на Югоизточна Европа по отношение на енергийните доставки. Енергийният съюз, ключов политически приоритет на комисията "Юнкер", се фокусира върху енергийната сигурност и либерализацията на пазара.

"Подобряването на енергийната ефективност ще окаже положително въздействие върху икономическото развитие, заетостта и ще повиши конкурентоспособността на индустрията", каза зам.-министър Делисивков, като коментира очакванията за реформи и развитие на енергийния сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай