Ядрената енергетика единствена се грижи за бъдещите поколения

Ядрената енергетика единствена се грижи за бъдещите поколения | StandartNews.com

Ядрената енергетика е единствената индустрия в света, която се грижи за реакторите и останалите съоръжения след спирането им. За целта още докато всеки ядрен блок произвежда електроенергия, от нея се отчисляват средства и се генерира финансов ресурс, с който по-късно той да се изведе от експлоатация. Как става самото извеждане от експлоатация на ядрени мощности помолихме да ни разкажат Момчил Казаков, главен технолог в специализираното поделение „Извеждане от експлоатация на блоковете 1-4 в АЕЦ „Козлодуй" на ДП „Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) и Борис Пеков, зам.- изпълнителен директор на ДП РАО.

С поредица от експертни разговори, от които настоящият е 8-ият, Българският атомен форум предоставя информация от фактологичен характер за ядрената енергетика. Нека всеки читател се запознае с фактите и според своите разбирания си състави картина за отрасъла, който дава близо 35% електрическата енергия у нас.

- Кой е отговорен у нас за извеждането от експлоатация на ядрените реактори?

- М. Казаков: Отговорността е на ДП „Радиоактивни отпадъци". Тя ни е вменена от Закона за безопасно използване на ядрената енергия, който е един от най-добрите в ЕС, и от наредбите към него. У нас има и стратегия за управление на отработеното ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивни отпадъци (РАО) до 2030 г. По реда на закона и наредбите се издават лицензи за извеждане от експлоатация. Вече два лиценза са издадени на ДП РАО за блокове 1 и 2 в АЕЦ "Козлодуй" през октомври 2014 година.

- Докога четирите малки реактора на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат демонтирани?

- Б. Пеков: През 2020 г. трябва да е демонтирано цялото нерадиоактивно оборудване, а до 2030 г. трябва да е демонтирано всичко.

- Какво правите сега с „малките" блокове?

- М. Казаков: Демонтираме оборудването в машинната зала, която е незамърсената част на 1-4 блок. През последните 3-4 години са демонтирани около 12 000 тона. Те се съхраняват на площадки, където се обследват за замърсяване и след това се освобождават за претопяване. През 2013 и 2014 г. са освободени около 7000 т метали, които вече са изнесени от АЕЦ „Козлодуй". В същото време реакторното отделение, където се намира активираното оборудване, се подготвя за бъдещия демонтаж.

- Как се управляват и съхраняват радиоактивните отпадъци в България?

- М. Казаков: ДП РАО следва националната политика по управление на тези отпадъци. Нашата цел е да гарантираме, че на всички етапи от управлението на тези отпадъци ще се осигури ефективна защита на населението и околната среда от вредното въздействие на йонизиращи лъчения сега и в далечно бъдеще.

По физически признак отпадъците се делят на твърди и течни, а по активност - на ниско, средно и високоактивни. Твърдите отпадъци, ако позволява тяхната форма, се пресоват за намаляване на обема, след това се поставят в стоманено-бетонни контейнери и се заливат с циментова матрица. На металните отпадъци се прилага дезактивация, след което също се циментират в контейнери. Течните се изпаряват за намаляване на обема от 2 до 4 пъти, след което концентрираният отпадък се циментира. Тези контейнери са крайна опаковка за погребване в бъдещото национално хранилище. По този начин се осигуряват първите бариери пред разпространението на радиоактивните вещества.

- Къде ще бъде това национално хранилище?

- Б. Пеков: На нова площадка в близост до АЕЦ „Козлодуй". То ще бъде съвременно съоръжение, по-добро от другите съществуващи по света, защото е проектирано след като са констатирани техните недостатъци. Малко сме закъснели спрямо останалите страни, тъй като сега го строим, а Франция, Германия, Чехия, Словакия и пр. страни много са напреднали. Контейнерите ще се поставят в бъдещото национално хранилище, където 300 години ще се наблюдават. Според разчетите след 300 години те не би трябвало вече да са радиоактивни.

- Има ли други варианти за решаване проблема с отработеното ядрено гориво?

- Б. Пеков: Проблемът е сериозен и не е решен в световен мащаб. Има само предложени решения. Примерно, руснаците преработват горивото до т. нар. остъклен отпадък, който е високоактивен. В страни като Швеция и Финландия се строят хранилища и ОЯГ се погребва без преработка. Ние в нашата стратегия трябва това да решим – как ще погребваме нашето ОЯГ и къде.

- С какви средства се финансират тези дейности?

- М. Казаков: Дейностите по управление на РАО и по извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения се финансират от фонд „Радиоактивни отпадъци" и фонд „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения". Има две наредби за събиране и разходване и контрол на средствата в тях. Взаимоотношенията между двата фонда и ДП РАО се регламентират с договори, които се сключват ежегодно между председателя на УС на съответния фонд, министъра на енергетиката и изпълнителния директор на предприятието.
Това е единствената индустрия в света, която се грижи какво ще стане с нейните съоръжения след като един ден спрат да работят.

- Получаваме ли средства от ЕС за извеждане от експлоатация на спрените блокове?

- Б. Пеков: Досега са отпуснати около 900 млн. евро, но не само по линия на ЕБВР, а изобщо. Тъй като четирите малки реактора на АЕЦ "Козлодуй" обаче не са си изработили ресурса, те не са успели да натрупат средствата за извеждане от експлоатация. За 5-и и 6-и блок е различно, те ще работят дълго време и се надяваме сами да натрупат ресурса.

- Какво предстои да бъде изпълнено?

- М. Казаков: Прави се оценка на замърсеността на материалите; строят площадки за временно съхранение на демонтираните материали; извършват дейности по намаляване на размерите, дезактивация и изнасяне от площадките. За отстраняване на натрупаните по време на експлоатацията РАО се строят различни инсталации за преработка на йоннообменни смоли, на борни концентрати, за плазмено изгаряне на твърдите отпадъци. За това са ни необходими машини за рязане, за разрушаване на бетон, подемно-транспортно оборудване и пр.

- Какъв е социалният ефект от всичко това?

- Б. Пеков: Вследствие на затварянето на 4-те реактора доста хора би трябвало да останат без работа, над 1000 човека. Всички, които не се пенсионират, са прехвърлени в ДП РАО, така че социалният ефект е силен. Безработицата в Северозападна България е огромна, а нашата работа спомага за нейното намаляване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай