Водят се преговори с топлофикациите, за да се издължат към "Булгаргаз" (ОБЗОР)

Водят се преговори с топлофикациите, за да се издължат към "Булгаргаз" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма колебания в подаването на газ и проблеми с топлоподаването към клиентите. Това заявиха от "Топлофикация София" по повод намаляването на налягането на газа от Русия и информацията, че "Булгаргаз" е уведомил всички топлофикации, че ще намали с 50% подаването на природен газ. "Топлофикация София" има готовност да работи в кризисна ситуация, като е осигурила мазут за 5 денонощия и опции за допълнителна доставка, заявиха оттам. Всички сигнали за слабо парно нямат нищо общо с доставките на газ, а са резултат от локални проблеми в сградните инсталации, обясниха от дружеството.

Нямаме проблеми с доставките на природен газ и с налягането в мрежата, коментира за "Стандарт" и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков.

Почти всички топлофикации не са изплатили задълженията си към "Булгаргаз". Това заяви служебният министър на енергетиката Васил Щонов относно писмото на "Булгаргаз" до топлофикациите за ограничаване на количествата газ. Задълженията трябва да се изплащат редовно, за да бъдат гарантирани доставките на газ от Русия, допълни Щонов, но подчерта, че последствия за потребителите няма да има. Водят се преговори с топлофикациите да се издължат към "Булгаргаз", за да разполага той с достатъчно средства за бъдещите плащания към "Газпром", допълни Щонов. "Топлофикация София" има текущи задължения към "Булгаргаз", но те са по-малки от вземанията й от НЕК за продадена електроенергия, казаха от дружеството.

29% повече ток харчим в студа

С 29% скочи потреблението на електроенергия в Западна България в неделя, 26 октомври, заради застудяването. Това отчетоха от ЧЕЗ. Средно за последните почивни дни повишението спрямо предходните дни е било с 24%. Увеличаването на товарите доведе до аварийни прекъсвания в някои по-големи населени места, където мрежата не е проектирана да издържа отопление на ток, каза Ясен Тодоров, директор "Управление на мрежата" в "ЧЕЗ Разпределение България" АД. Призоваваме клиентите в студените дни да използват разумно отоплителните уреди, за да не се претоварва мрежата и да не се смущава техният уют, допълни Тодоров. Статистиката на ЧЕЗ показва, че през октомври консумацията нараства средно с 18% спрямо септември, а през ноември - с 28%. През септември потреблението на битовите клиенти на ЧЕЗ е било средно 178 кВтч, с 9 кВтч по-малко от септември 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай