Вдигат мощността на АЕЦ до 104%

Вдигат мощността на АЕЦ до 104% | StandartNews.com

До 104% ще бъде увеличена мощността на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". Това увеличение е безопасно, отбелязаха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която е дала разрешително за поетапен преход към нов тип ядрено гориво в VI блок в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи председателят на Агенцията Лъчезар Костов в отчет за дейността й за миналата година.

След направените анализи, в блока ще може да бъде използвано усъвършенстваното ядрено гориво на руската корпорация ТВЕЛ - от типа ТВСА 12. Преходът ще бъде реализиран за четири горивни кампании. Блокът вече е зареден с първите касети от новото гориво при презареждането през есента, стана ясно още от думите на Костов.

За V блок заявлението е постъпило малко по-късно и се очаква разрешението за новото гориво да бъде дадено до края на март. Плановият годишен ремонт на блока ще бъде през април. Дали тогава ще бъде зареден с ново гориво, ако има издадено разрешение, е решение на ръководството на централата.

По отношение на удължаването на лицензите за двата блока в Козлодуй в момента Агенцията анализира документацията за V блок, чийто срок изтича през ноември 2017 г. Очаква се прегледът да приключи до средата на септември. Според българското законодателство, АЯР има право да издаде лиценз за дейността на ядрената мощност за максимален срок от 10 години.

По отношение на планираната нова мощност в АЕЦ „Козлодуй" през 2016 г. АЯР е правила оценка на подаденото през лятото на 2015 г. заявление за одобрение на площадка за изграждане на нови мощности. Направени са предложения за отстраняване на пропуски, а централата вече е подала нов отчет за планираните дейности.

Лицензирането на площадката за АЕЦ "Белене" беше на финалната права, преди да бъде спряна процедурата през 2012 г. Ако бъде взето решение за подновяване на строителството, няма да се налага процедурата да започне отново, каза Борислав Станимиров, зам.-председател на АЯР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай