Цената на газа пада с 13,6% от октомври

Цената на газа пада с 13,6% от октомври | StandartNews.com

За цялата година горивото ще поевтинее с над 30%

Цената на природния газ се очаква да падне с 13,65% от 1 октомври, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Това показват предварителните разчети на "Булгаргаз", обясни той. Причината е поевтиняването на петрола на световните пазари, а според Иванов ходът на движение на котировките на суровия петрол в последните 10 дни показва, че този процент дори може да бъде и по-голям.

Заедно с намалението на цената на горивата през предходните тримесечия, общо за годината природният газ ще поевтинее с над 30%, пресметна Иван Иванов. На 10 септември КЕВР ще получи ценово предложение на "Булгаргаз" за цените на природния газ за последното тримесечие на годината. Иванов увери, че КЕВР ще проучи внимателно предложението и ще излезе със становище до 30 септември за цената на парното от 1 октомври.

На въпроса дали ще бъде приложено правилото при поевтиняване с газа с над 5% да се намалява и цената на парното, председателят на енергийния регулатор отговори, че няма пряка зависимост между процента, с който се променя цената на газа, и този, с който се изменя цената на парното. "Природният газ е суровина и както цената на въглищата и нейното изменение няма пряко отражение върху цената на електроенергията, така и цената на природния газ няма пряко отражение върху топлинната енергия", обясни Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай