„Топлофикация Бургас" осъди ДКЕВР

„Топлофикация Бургас" осъди ДКЕВР | StandartNews.com

Комисията неправомерно е манипулирала изкупните цени на електроенергията

Бургас. „Топлофикация Бургас" спечели дело срещу ДКЕВР за неправомерно наложени изкупни цени на електроенергията от комбинирано производство, похвалиха се от дружеството. Според магистратите цените, определени от държавната комисия, са незаконосъобразни, немотивирани, нелогични и субективни. ВАС отмени решението на ДКЕВР и върна преписката за ново произнасяне. Законът изисква от независимия регулатор при формиране на цените на енергоносителите да се основава на обективни критерии и да прилага единна методика спрямо всички енергийни дружества в страната. Спрямо „Топлофикация Бургас" ДКЕВР е подходила субективно, дори е подменила ценообразуващите фактори, представени от топлофикационното дружество пред комисията.

„Неоснователно ДКЕВР се позовава на чл.23, т.4 от ЗЕ – съобразен от нея баланс на интересите на енергийните предприятия и клиентите. Нарушение в баланса има при промяна на ценообразуващите фактори, както е в случая, а не при тяхното запазване. Балансът няма да бъде нарушен само при законоустановеност и обоснованост на промяната в ценообразуващите фактори, което в случая не е налице", пише в решението на съда.

При определяне на цените за „Топлофикация Бургас" ДКЕВР е извършил три нарушения на материалноправните разпоредби, установява съдът.

Без никакво основание комисията е намалила оборотния капитал на дружеството с 2 211 000 лв., а това влияе върху образуването на цената на ел.енергията. Незаконосъбразно са намалени и технологичните разходи по преноса на топлоенергията с 15 000 МВтч или 27.8%. ДКЕВР мотивира това с инвестиции в мрежата на стойност 213 хил. лв., които Топлофикация била направила през миналия период, и намеренията за нови инвестиции от 311 000 лв. за подмяна на стари тръби.

Противно на икономическата логика ДКЕВР е увеличила с 15 000 МВтч прогнозното количество топлинна енергия, която дружеството трябва да продаде, независимо дали ще има клиенти за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай