„Топлофикация Бургас" осъди ДКЕВР

„Топлофикация Бургас" осъди ДКЕВР | StandartNews.com

Бургас. „Топлофикация Бургас" спечели дело срещу ДКЕВР за неправомерно наложени изкупни цени на елeктрическата енергия от комбинирано производство.

Цените, определени от държавната комисия, са незаконосъобразни, немотивирани, нелогични и субективни, реши съдът.

Върховният администратимен съд отмени решението на ДКЕВР и върна преписката за ново произнасяне. Законът изисква от независимия регулатор при формиране на цените на енергоносителите да се основава на обективни критерии и да прилага единна методика спрямо всички енергийни дружества в страната. Спрямо „Топлофикация Бургас" ДКЕВР е подходила субективно, дори е подменила ценообразуващите фактори, представени от топлофикационното дружество пред комисията, съобщават от дружеството.

„Неоснователно ДКЕВР се позовава на чл.23, т.4 от ЗЕ – съобразен от нея баланс на интересите на енергийните предприятия и клиентите. Нарушение в баланса има при промяна на ценообразуващите фактори, както е в случая, а не при тяхното запазване. Балансът няма да бъде нарушен само при законоустановеност и обоснованост на промяната в ценообразуващите фактори, което в случая не е налице.", пише в решението на съда.

При определяне на цените за „Топлофикация Бургас" ДКЕВР е извършил три нарушения на материалноправните разпоредби, установява съдът.

Без никакво основание комисията е намалила оборотния капитал на дружеството с

2 211 000 лв, а това влияе върху образуването на цената на ел.енергията. Незаконосъбразно са намалени и технологичните разходи по преноса на топлоенергията с 15 000 МВтч или 27.8%. ДКЕВР мотивира това с инвестиции в мрежата на стойност 213 хил. лв., които Топлофикация била направила през миналия период, и намеренията за нови инвестиции от 311 000 лв. за подмяна на стари тръби.

Противно на икономическата логика ДКЕВР е увеличила с 15 000 МВтч прогнозното количество топлинна енергия, която дружеството трябва да продаде, независимо дали ще има клиенти за тях.

За всички тези необосновани и незаконно направени „корекции" „Топлофикация Бургас" е подала своите възражения в ДКЕВР и в Министерството на икономиката и енергетиката, но без резултат.

На услугата на Топлофикация в Бургас разчитат над 100 000 души. През последните години дружеството успя трайно да задържи най-ниската цена на парното отопление в страната.Всяка неправомерна и необоснована подмяна на ценообразуващите фактори ще се отрази върху цената на топлоенергията в града. Тя е в пряка зависимост от цената на електрическата енергия и количествата, които „Топлофикация Бургас" продава на НЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай