Тодорова: Не трябва да вдигаме тока през 3 месеца

Тодорова: Не трябва да вдигаме тока през 3 месеца | StandartNews.com

София. Не е добра схемата да се вдига цената на тока през 3 месеца, нуждаем се от друга схема, но това означава да се снеме отговорността от другите институции, които имат отношение към финансовите проблеми в системата. Това заяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова в сутрешния блок на БНТ.

Първо трябва да се направят всички възможни действия, които са възможни извън цените на електрическата енергия и тогава да се види какво остава и за какъв период трябва да бъде компенсирано от потребителите". За в бъдеще трябва да се стигне до система, в която богатите ще плащат повече, а социално слабите – по-малко, уточни Тодорова.

„В момента няма допълнителни искания за още по-висока цена на тока, но и трите разпределителни дружества са недоволни от резултатите от последното решение на комисията. В известна степен и те имат основание, тъй като и техните разходи бяха потискани през последните разходи. Качеството на енергията преди всичко зависи от инвестициите, които се правят в мрежата", каза още тя. 

Хвърлянето на яйца по време на заседанието на ДКЕВР, когато се реши, че цената на тока трябва да се вдигне с 10%, не е според нея мнението на целия български народ, а само на този определен човек, каза Тодорова и изтъкна, че този акт е нарушил нейните човешки права. "Този гняв и изразяването му по този начин е недопустим", добави тя.

Тодорова обясни, че политици не звънят в ДКЕВР, но много от тях са използвали цената на електроенергията в предизборните си кампании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай