17:05 ч.

17.11.17

2 мин.

0

6

0

Теменужка Петкова: Държавата няма да вади пари за АЕЦ "Белене"

от редактор |

Теменужка Петкова: Държавата няма да вади пари за АЕЦ "Белене"

Държавата ще участва с апортна вноска – площадката, разрешителни и реактори, в проекта АЕЦ „Белене", чиято стойност е към 3 млрд. лв., но няма да влага допълнителни средства за неговата реализация. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.


Тя коментира представения преди ден доклад на Българската академия на науките (БАН) за проекта. Той е част от по-голяма разработка на учените за бъдещето на електроенергийната система на България. От заключенията на Академията става ясно, че има варианти АЕЦ „Белене" да бъде жизнеспособна централа, което зависи от няколко фактори – максимални капиталови разходи от 10,5 млрд. евро, лихва по финансирането под 4,5%, както и участие на частен капитал и държавата, като съотношението може да бъде 70:30 или 80:20 в полза на частния интерес.


Допълнително условие е цените на електроенергията в региона да са високи. Според анализите на учените токът ще се търгува на борсата средно между 57 евро и 84 евро на мегаватчас – във високите нива АЕЦ „Белене" е работеща централа при всички варианти, а в ниския – не е жизнеспособна. В този диапазон има работещи и неработещи варианти за втората ни ядрена централа.


Според Петкова всички тези условия са изпълними, макар и да призна, че днес цената на електроенергията в региона е около 40-42 евро за мегаватчас. Тя даде за пример проектът за разширението на АЕЦ „Пакш" в Унгария, който има подобни параметри с българската централа, и който ще бъде жизнеспособен при цена на електроенергията от малко над 60 евро за мегаватчас.


Енергийният министър обърна внимание и на още един извод в доклада на БАН – че в България и региона към 2035 г. ще има недостиг на мощности от 2 000 мегавата, какъвто ще е точно планираният капацитет на втората ни ядрена централа.


Дали проектът ще бъде реализиран, ще бъде обект на широка дискусия, обеща Теменужка Петкова и повтори един от изводите на БАН, че най-лошият сценарий за АЕЦ „Белене" е да не се направи нищо. Тя коментира още, че към АЕЦ "Белене" има интерес от инвеститори.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:38 · 25.11.2017
явно дължат на руснаците някакви пари кой знае какво е правил тошката и сега ние плащаме те и с наши пари си направиха газопроводите като в софия само разкопаха улиците да има някъде газ а си платихме
опетков · 13:04 · 24.11.2017
Не лъжи, Теменужке, не ни взимай за канарчета. При строеж на Белене държавата е ДЛЪЖНА да построи далекопроводи и друга съпътстваща инфраструктура, плюс още две централи с около 400 Мвт, както е по стандарт. Това е написано във всички по-свестни анализи. Да не говорим за хранилището за отработено гориво, което също е държавно задължение. Минимума съпътстващи разходи са около 5 млрд лв по цени от 2011. Сега сигурно са двойни.
Потребител · 18:18 · 18.11.2017
Държавата не, ама матряла ке плата, та ке се къне с таквиз управници, кат вас.
Потребител · 06:28 · 18.11.2017
Веднъж купеното оборудване го продадоха на руснаците обратно за жълти стотинки, без да построят нищо, и си купиха нови реактори за да го продадът пак за жълти стотинки.
Потребител · 19:36 · 17.11.2017
Хe можeш да извадиш нeщо,коeто нямаш
Потребител · 18:29 · 17.11.2017
Хаха, стига пишки, бе. И кокошките знаят, че АЕЦ Белене няма да го има. Стига сте лъгали хората, крадливи комуняги! Не стига е толкова пари им гушнахте за гьола и купеното оборудване, което ще влезе в Гинес за най-скъп скрап.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент