Теменужка отчете в Белград работата по газовата връзка със Сърбия

Теменужка отчете в Белград работата по газовата връзка със Сърбия | StandartNews.com

Реализацията на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка България - Сърбия обсъдиха в Белград българският енергиен министър Теменужка Петкова, сръбският министър на енергетиката Александър Антич и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, съобщи българското енергийно министерство. България, Сърбия и Унгария ще работят за гарантиране на енергийната сигурност в региона, като развият сътрудничеството си в областта на природения газ, са заявили тримата министри.

В съобщението се припомня, че на 17 май в рамките на срещата на върха ЕС - Западни Балкани бе подписана съвместна декларация за ускоряване на изграждането на междусистемна газова връзка България-Сърбия. С цел интегриране на проекта в съществуващата газопреносна мрежа на България българската страна декларира намерението си да определи със съгласието на Еврокомисията „Булгартрансгаз" ЕАД за организатор на проекта и оператор на бъдещия газопровод на българска територия.

През май т. г. започна изпълнението на проекта „Техническа помощ за подготвителни дейности до началото на строителството на междусистемна газова връзка България–Сърбия" по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност". Крайният резултат от проекта ще бъде издаването на разрешително за строеж, като заложеният бюджет е 6 млн. евро. В тази връзка Министерството на енергетиката предлага „Булгартрансгаз" да бъде включен като бенефициент по програмата.

Министрите Петкова и Антич подчертаха, че ще бъдат предприети всички необдходими мерки, така че интерконекторът да се въведе в експлоатация до 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай