19:10 ч.

13.06.18

2 мин.

0

2

0

Теменужка отчете в Белград работата по газовата връзка със Сърбия

от редактор |

Теменужка отчете в Белград работата по газовата връзка със Сърбия

Реализацията на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка България - Сърбия обсъдиха в Белград българският енергиен министър Теменужка Петкова, сръбският министър на енергетиката Александър Антич и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, съобщи българското енергийно министерство. България, Сърбия и Унгария ще работят за гарантиране на енергийната сигурност в региона, като развият сътрудничеството си в областта на природения газ, са заявили тримата министри.


В съобщението се припомня, че на 17 май в рамките на срещата на върха ЕС - Западни Балкани бе подписана съвместна декларация за ускоряване на изграждането на междусистемна газова връзка България-Сърбия. С цел интегриране на проекта в съществуващата газопреносна мрежа на България българската страна декларира намерението си да определи със съгласието на Еврокомисията „Булгартрансгаз" ЕАД за организатор на проекта и оператор на бъдещия газопровод на българска територия.


През май т. г. започна изпълнението на проекта „Техническа помощ за подготвителни дейности до началото на строителството на междусистемна газова връзка България–Сърбия" по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност". Крайният резултат от проекта ще бъде издаването на разрешително за строеж, като заложеният бюджет е 6 млн. евро. В тази връзка Министерството на енергетиката предлага „Булгартрансгаз" да бъде включен като бенефициент по програмата.


Министрите Петкова и Антич подчертаха, че ще бъдат предприети всички необдходими мерки, така че интерконекторът да се въведе в експлоатация до 2022 г.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:30 · 14.06.2018
Podlogara na boiko i ginka debela schte se prasna
Потребител · 19:47 · 13.06.2018
Кажете най -важното. Вместо газ директно от Русия ще вземаме газ от посредник -Турция. България става зависима от султана. За това са виновни както комунисти така и гърбави. Идва ден в който ще търсим отговорност от бездействието и умишленото ощетяване на България
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент