Търсят нефт и газ в нов блок в Черно море

В бившия "Блок 1-19 Свети Атанас" има доказано преди три десетилетия находище на синьо гориво

Търсят нефт и газ в нов блок в Черно море | StandartNews.com

Министерството на енергетиката усилено подготвя документацията за обявяване на нова процедура за търсене и проучване на нефт и газ в шелфа и дълбоководната част на Черно море, научи "Стандарт". По всяка вероятност отново ще бъде обявена площта на бившия "Блок 1-19 Свети Атанас", съобщиха запознати. "Блок 1-19 Свети Атанас" беше с площ 1318 кв. км и се намираше в континенталния шелф и част от дълбоководието на изключителната икономическа зона на България в централната част на Черно море, на юг от бившето находище "Галата" и на север от "Блок 1-14 Хан Кубрат". За него беше обявен конкурс за търсене и проучване през 2011 г., спечелен от българската "Блек сий енерджи". След дълго изчакване обаче договор с нея не беше сключен и на 28 август 2012 г. кабинетът "Борисов 1" прекрати конкурса.

Според геолози "Блок 1-19 Свети Атанас" е изключително перспективен и поради това конкурсът веднага ще привлече кандидати. Още в средата на 80-те години на ХХ в. там са извършени първите сондажи в нашия шелф от съветската сондажна платформа "Сиваш". При един от тях - в структурата "Самотино море" в Долнокамчийското понижение, южно от "Галата", "Сиваш" открива находище на газ с доста висок за България доказан дебит - над 200 хил. куб. м в денонощие. Поради доставките на евтиния тогава руски газ обаче не се стигна до добив и находището е изоставено.

Името на бившия "Блок 1-19 Свети Атанас" може да бъде сменено, а съществува и вариант той да бъде обединен с площта на бившия „Блок 1-22 Терес", който се намира в дълбоководието източно от "Блок 1-14 Хан Кубрат". За него бяха обявявани два конкурса, но оферти не бяха подадени, тъй като се смята за неперспективен.

Докато се провежда конкурсът за бившия "Блок 1-19 Свети Атанас", се очаква компанията „Шел интернешънъл експлорейшън енд дивелъпмънт" да направи проучвателен сондаж в "Блок 1-14 Хан Кубрат" при дълбочина на водния стълб около 1500 метра. Сондажът е планиран за ранната есен на тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай