Спец: Липса на законодателство пречи да се намерят инвеститори за АЕЦ "Белене"

Спец: Липса на законодателство пречи да се намерят инвеститори за АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

Проектът АЕЦ „Белене" е най-ниско рисковият проект в момента в света. Това показва критичен анализ на Виенския център за ядрена компетентност, каза в предаването „Неделя 150" на БНР Янко Янев – изпълнителен директор на центъра.

„През август, миналата година, към нас се обърна Българският атомен форум да направим критичен анализ на възможностите за довършване на „Белене". Нашият център събра международен екип от специалисти, които оцениха всички видове рискове, които съществуват пред проекта АЕЦ „Белене" и показаха еднозначно, че проектът АЕЦ „Белене" е най-ниско рисковият проект в момента в света, който може да бъде довършен безкрайно успешно. Първо - защото площадката е лицензирана, второ - защото няма регулаторен лист, проектът е лицензиран – в това число и от Брюксел, трето – защото тежкото оборудване, което обикновено чакаш с години, за да бъде произведено, е произведено и даже е на площадката, и платено".

Според Янев обаче съществува един голям риск – политическият.

„Единственият голям риск за проекта АЕЦ „Белене" е политическият риск и вторият по големина риск е неразбирането от политическата класа на това как се прави атомна енергетика. Големият проблем – ние имаме качествен оператор, ние имаме 40-годишен опит в експлоатация на атомни централи – нещо, което ОАЕ нямат, независимо от това, че са ужасно богати, ние имаме решение на проблема с радиоактивните отпадъци... Не искам никой да се обижда, но не допусках, че българския парламент могат да се говорят абсолютни глупости, неверни научно-технически неща...Ами, да си наемат съответните експерти, които да им кажат какво да говорят. Ставаме смешни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай